Това са особени избори, Северна Македония избира между реставрацията и нормалността, коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV журналистът Любчо Нешков.

Северна Македония се управлява от служебно правителство от януари, когато премиерът Зоран Заев подаде оставка, след като ЕС не определи дата за преговори със страната. Жителите на страната започнаха от вчера да гласуват за нов парламент в първите избори в страната след промяната на конституционното й име.

Реставрацията, по думите на Любчо Нешков, това е опозицията, която имаше възможности след тежките решения на управляващите, да промени своя курс и да поеме управлението.

"Тя обаче заложи на тотална конфронтация със съседите. ВМРО-ДПМНЕ не приема договора с България , не приема промяната в името и залага на етническо напрежение, посочи Нешков.

Според него от другата страна е блокът на Зоран Заев, който се опитва да оправдае икономическите провали и трудности, които изпитва страната, с успеха в премахването на изолацията.

"В основата на антибългарската кампания е партията на Зоран Заев - това е формацията, която е изградила своето съществуване на тази база", смята Нешков.

В условията на карантината българската държава помогна на над 15 000 македонци, изпаднали по гари и летища, да се приберат в страната си, припомни той.

По думите му македонското общество е уморено и предизборната кампания е била примитивна.