Социалдемократите на бившия премиер Зоран Заев изпревариха с малка преднина националистическата десница на вчерашните парламентарни избори в Северна Македония, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Тъй като няма да имат абсолютно мнозинство в парламента, те ще трябва да водят сложни преговори за съставяне на коалиционно правителство, по-конкретно с партиите, представляващи албанското малцинство в страната.

"Пътят ни напред е потвърден", каза Заев в победната си реч и заяви, че неговият лагер изпреварва десницата с най-малко три места в парламента.

"Гражданите гласуваха за светло бъдеще", добави той.

Според резултатите, оповестени от Държавната избирателна комисия след преброяване на почти всички подадени гласове, Социалдемократическият съюз на Македония получава 35,8 процента от гласовете срещу 34,4 на сто за дясната ВМРО-ДПМНЕ. Комисията не уточни броя на местата, които всяка от формациите ще получи в 120-местния парламент.

Тези парламентарни избори бяха първите, откакто бившата югославска република смени името си миналата година, за да сложи край на отдавнашен конфликт с Гърция.

Споразумението с Гърция позволи на Северна Македония да влезе в НАТО и да получи зелена светлина за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Основната формация на албанското малцинство, Демократичен съюз за интеграция, получи близо 12 процента от гласовете, а техните съперници от Алианс за албанците са с 8,8 на сто.

Демократичният съюз за интеграция иска премиерския пост в замяна на подкрепата си за коалиционно правителство, което според социалдемократите е шантаж.

Изборите трябваше да сложат край на политическия вакуум в страна, която от шест месеца е ръководена от служебно правителство. Вотът първоначално бе предвиден за април, но бе отложен заради кризата с коронавируса.

Но политическата несигурност може да продължи - ако социалдемократите не успеят да сформират коалиционно правителство, мандатът за съставяне на кабинет ще бъде поет от ВМРО-ДПМНЕ.

Уебсайтът на избирателната комисия се срина и бе възстановен чак три часа след края на изборния ден. Председателят на комисията Оливер Дерковски каза, че сайтът е бил подложен на хакерска атака, но това не е попречило на преброяването на бюлетините.