Русия има намерение да поиска официално разследване на инцидента с предполагаемо използване на химическо оръжие в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след преговори с италианския си колега Серджо Матарела в Москва, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Готвим се да се обърнем официално към съответната структура на ООН в Хага и да призовем световната общност да разследва щателно и да вземе балансирани решения в зависимост от резултатите от разследването", добави Путин.

"Имаме информация от различни източници, че подобни провокации - не мога да ги нарека по друг начин - се готвят и в други райони на Сирия, включително в южните предградия на Дамаск, където се готвят да подхвърлят някакви вещество и да обвинят официалните сирийски власти", заяви Путин.

Ситуацията с американските удари по Сирия повтаря нападението им срещу Ирак през 2003 г., "когато представителите на САЩ в Съвета за сигурност на ООН показваха химическо оръжие, уж намерено в Ирак", припомни руският президент.

"След това започна военна кампания в Ирак, която завърши с разрушаването на страната, нарастване на терористичната заплаха и появата на терористичната организация ИДИЛ на международната сцена, нито повече, нито по-малко", добави Путин.

"Същото се случва и сега и техните партньори им пригласят", добави той. Вече сме виждали и наблюдавали всичко това", подчерта руският президент.

Виновните за организирането на химическата атака в Сирия трябва да бъдат открити и изправени пред правосъдието, заяви Матарела на пресконференцията с Путин.

"Използването на химически оръжия е забранено от Женевската конвенция и е недопустимо", подчерта италианският президент и изрази надежда, че "Москва, както и всички останали, ще може да използва влиянието си, за да не се повтарят подобни удари. Разбира се, трябва да се установи кой е виновен и да бъде изправен пред правосъдието", подчерта Матарела, цитиран от ТАСС.

Италианският президент призова за обединяване на усилията за борба с тероризма и отново изказа съболезнованията си за атентата в Санкт Петербург.

Въпреки съществуващите проблеми Русия и Италия ще успеят да съхранят икономическото сътрудничество на приемливо равнище, увери още италианският президент. Той изрази надежда, че "в най-близко бъдеще двете страни ще достигнат предишното равнище и ще преминат към устойчив растеж, защото приятелството между Русия и Италия е изключително здраво".

И Тилърсън в Москва

По-късно днес и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пристигна в Москва за среща с външния министър на Русия Сергей Лавров и други руски представители, за да обсъди гражданската война в Сирия, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
Това е първото посещение на член на администрацията на Доналд Тръмп в Русия.

В навечерието на посещението Тилърсън заяви, че Русия трябва да избира между това дали да застане на страната на САЩ и техните съмишленици или да подкрепя сирийския президент Башар Асад, Иран и въоръжената групировка Хизбула, предаде Асошиейтед прес.

Не е ясно дали Русия не е съумяла да приеме сериозно отговорностите си за Сирия или е некомпетентна, но тази разлика не е от значение за мъртвите, заяви Тилърсън.