Местната полиция съобщи, че "малък брой" автомобили са били подпалени в града на Бийтълс. Извършени са били и други престъпни посегателства върху чужда собственост.

Бунтовете избухнаха в Лондон  в събота през нощта и тлееха в няколко огнища на насилие в неделя, но се разгоряха с нова сила вчера, когато групи маскирани младежи плячкосаха магазини и подпалиха сгради в няколко лондонски квартала, както и в центъра на втория най-голям град на Острова - Бирмингам.

Тази нощ младежи, забулени с качулки, разбиха и ограбиха магазини в лондонските квартали Ийлинг и Камдън, разположени съответно в западната и северната част на града. Телевизионни кадри показаха групи мъже, които бягат по улиците и трошат витрини.
Опожарени са сгради в южните райони Кройдън, Пекам и Луишам, разграбени са магазини в източния район Хакни, горя склад на Сони в Енфийлд.
Нападнати са клиенти в луксозен ресторант в Нотинг Хил.

Участниците в безредиците съгласуват действията си по мобилни телефони и социални мрежи. Повечето са безработни и отчуждени от обществото, посочва Ройтерс.

Тази сутрин бе съобщено, че от началото на безредиците в събота в Тотнъм са арестувани 334 души в Лондон и стотина в Бирмингам. Ранени са 35 полицаи. Трима души са задържани в северния лондонски квартал Брент за опит за убийство на полицай, който е тежко ранен.

Противопожарните коли не достигат за гасене на горящите сгради.
Скотланд ярд разгърна допълнителни 1700 полицаи, за да пресече най-тежките прояви на насилие в Лондон от десетилетия.
Така общата бройка на патрулиращите нощем полицаи в столицата ще достигне 16 000. Прекратени са всички отпуски и почивни дни на полицаите, обяви премиерът Дейвид Камерън.

Насилието се разпространява не само в бедни квартали, пише сп. "Икономист", цитирано от БТА. Сблъсъци между полицията и младежи имаше вчера на метри от Примроуз Хил, един от най-скъпите жилищни райони в света и гледката напомняше на окаяно парижко предградие, посочва "Икономист".

Междувременно полицията нареди на футболните клубове "Уест Хем" и "Чарлтън" да отменят днешните си мачове от съображения за сигурността на зрителите и играчите. Заради безредиците е отменена и приятелската среща Англия - Холандия на стадион "Уембли", предвидена за утре.

Снимки от погромите в Лондон