Сепаратистите предприеха масиран щурм на невралгичния железопътен възел въпреки споразумението за прекратяване на огъня, договорено миналата седмица.

Захарченко посочи, че градът е „прочистен“ от „незаконните въоръжени формирования“, цитиран от "Фокус" и БТА.

За съжаление, украинските власти не постъпиха разумно и не се отказаха от въоръжените действия. Загубите на украинските въоръжени сили са между 3000 и 3500 души“, заяви Александър Захарченко.

Лидерът на т.нар Донецка народна република допълни, че днес ще започне предаването на телата на загиналите украински войници, както и предаването на пленените.

По време на операцията в град Дебалцево са загинали 3088 украински войници,  съобщи Министерството на отбраната на ДНР. От ведомството са посочили още, че през нощта украинските сили са открили три пъти огън по летището в Донецк и в Дебалцево.

Вижте снимки >>>

Журналисти на АП обиколили с кола почти целия град и установили, че всички квартали са под контрола на бунтовниците, повечето от които били казаци.

Известният в Източна Украйна руски казашки лидер Николай Козицин бил забелязан да пътува в подобен на хъмви автомобил, заграбен от украинските сили. Навсякъде казаци се смеели, прегръщали се и позирали за снимки. Но една кола с казаци се натъкнала на противопехотна мина на около 200 метра от журналистите от АП и избухнала. Един от пътниците загинал и един бил ранен.

По-рано от украинската армия обявиха, че през последното денонощие от Дебалцево са били изведени 90% от войниците. Те посочиха, че предислокацията показва, че в града не е имало обсада на украинските войници, както твърдят отцепниците.

Снощи президентът Петро Порошенко съобщи за изтеглянето от Дебалцево на 2475 украински военни и почти 200 единици тежка бойна техника. Днес в телефонен разговор с останалите лидери от "нормандската четворка", украинският държавен глава заяви, че завземането на Дебалцево от сепаратистите е в разрез със споразумението за спиране на огъня, постигнато миналата седмица в Минск, предаде Ройтерс.

Поради стратегическото си положение като железопътен възел град Дебалцево бе сцена на продължителни сражения между силите на Киев и на самопровъзгласилите се републики – Донецка и Луганска народна република.

Украински военен говорител каза, че "интензивността на обстрела по това направление съществено е намаляла, но има единични случаи на престрелки". Според него вчера бунтовниците са подложили на тежък обстрел село в предградията на пристанищния град Мариупол на Азовско море.

Говорителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин съобщи, че бойците на ДНР са превзели през последното денонощие три населени пункта -  Могила Острая, Савеловка и Булавино, южно от град Дебалцево.

Силите на Киев са дали 40 убити и 50 ранени, и са загубили 10 единица бойна техника.


АНКЕТА: Ще донесе ли споразумението от Минск траен мир?