Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на един от сепаратистите.

Бунтовническият боец, който от съображения за сигурност пожела анонимност, каза пред болницата в Донецк, че там с камион са докарани загиналите му другари, съобщи БТА.

Камионът още е паркиран пред здравното заведение, в очакване експерти по взривове да проверят за неизбухнали боеприпаси.

Вчера, след като бунтовниците превзеха летището, армията атакува. Започнаха бойни действия, при които откъм аеропорта в едномилионния Донецк се чуваше продължителна стрелба от артилерия и огнестрелни оръжия. Бойни самолети и хеликоптери бяха видени да кръжат над района, а във въздуха се издигаше гъст черен дим.

Много полети от и към Донецк закъсняха или бяха отменени, а достъпът до аерогарата бе блокиран от милицията.

Въздушните удари срещу сепаратистите на донецкото летище изглежда са най-широкомащабната военна операция на правителството, откакто миналия месец то започна силови действия срещу бунтовниците, отбелязва Асошиейтед прес.

Украинските силови структури контролират изцяло международното летище на източния град Донецк, коментира междувременно вътрешният министър Арсен Аваков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му Киев е реагирал на действията на сепаратистите от самопровъзгласената Донецка народна република и украинските военни са наложили контрол над летището.

"Противникът претърпя сериозни загуби, има многобройни жертви, може би десетки, ние загуби нямаме", уточни Аваков и добави, че силовата операция на централната власт в Югоизточна Украйна продължава.

Киев ще продължи силовата операция в Донецк, докато не бъдат ликвидирани всички сили на сепаратистката Донецка народна република, заяви пък говорителят на украинските въоръжени сили Олексий Дмитрашковски.

Лидерът на народното опълчение в Славянск Вячеслав Пономарьов предложи от източния украински град да бъдат евакуирани всички желаещи, най-вече на децата и възрастните.

Междувременно в разговор с премиера на Италия Матео Ренци руският президент Владимир Путин е призовал за незабавното прекратяване на военната операция в Югоизточна Украйна и започване на мирен диалог между Киев и представители на регионите, предаде ИТАР-ТАСС по съобщение на пресслужбата на Кремъл.