Алиансът за права и свободи ще поиска отмяна на парламентарните избори заради репресии спрямо техни представители и ще направят предложението по време на заседанието на КСНС. Поводът за това решение е арестът на Джейхан Ибрямов снощи. Той беше задържан за 24 часа на паркинг на голям супермаркет до "Пирогов" за покупка на гласове, по непотвърдена информация. По данни на Нова телевизия - и във връзка с досъдебно производство на ГДБОП и СГП от лятото за организирана престъпна група, ощетила хазната с над 11 млн. лв. от ДДС. Успоредно със задържането му екипи на Антикорупционната комисия и полицията обискираха дома му в столицата. 

Държавното обвинение поиска сваляне на имунитета на кандидат-депутата от "Алианс за права и свободи", съобщи бТВ. Софийската градска прокуратура вече е уведомила ЦИК и парламента за ареста и очаква разрешение до края на днешния ден.

В момента тече разпит на Ибрямов, допълва медията.

От прокуратурата са уточнили, че още снощи по телефона са уведомили ЦИК и Народното събрание за задържането на депутата Джейхан Ибрямов и са поискали отговор за сваляне на имунитета му.

Ако това стане, Ибрямов ще бъде обвинен за купуване на гласове. Той е задържан за 24 часа до "Пирогов" с част от поискани 400 хиляди лева. Според източници на телевизията, белязаните банкноти са били 100 хиляди лева.

Има и запис на неговия глас, са научили още от  държавното обвинение.

Снощи от дома на Ибрямов са били иззети 10 хиляди лева, папки с документи и тефтер.

Съпругата му Биршен Ибрямова беше на посещение при арестанта в Седмо районно управление. На излизане тя направи коментар по повод задържането на съпруга й и снощния обиск в техния дом. 

Съпругата му разказа, че не са й представили документ за претърсването. 

"Моят съпруг е действащ народен представител. Рая Назарян, като председател на Народното събрание, може да свали имунитета му. Смятам, че като юрист няма да го свали", заяви Биршен Ибрямова, съпругата на арестувания депутат Джейхан Ибрямов.

"Аз от вчера нямам информация какво се случва с него. КОНПИ не ми дадоха информация. Казаха, че правят обиск, но не ми показаха никакъв документ", каза тя пред Нова телевизиябТВ и останалите медии, които я чакаха.

Ибрямова, която беше личен асистент на Ахмед Доган поне от 30 години, разказа за обиска в дома им, където е била сама с децата на семейството.

"Вкъщи бях с двете ни деца. Това се случи късно вечерта в 21 часа. Разбирам, че обвинение няма. Защо човек с имунитет и без обвинение е задържан?", подчерта Ибрямова.

Ибрямова е категорична, че става въпрос за инсценировка с политически мотив.

"Това е инсценировка. Ние от четири месеца насам с моя съпруг сме на страната на Ахмед Доган. Това предстои да се случи с всички, които подкрепят Доган", допълни Ибрямова. Според нея" всичко е ясно на всички какво се случва в тази държава 20 дни преди изборите".

Също в този момент съдът в Хасково гледа мярката за неотклонение на кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер, задържан за участие в Организирана престъпна група за усвояване на евросредства заедно с още двама души. Искендер също е кандидат за народен представител от Алианса за права и свободи на Ахмед Доган.

Пред Окръжния съд се проведе шествие-протест на привърженици на задържания и поддръжници на партията му, които скандират да бъде освободен.

В протеста се включи и съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, също кандидат-депутат.

Именно Чакъров обяви, че ДПС ще иска отмяна на парламентарните избори на КСНС при президента Румен Радев в петък.

"Това, което се случва в страната ни, е безпрецедентно по време на предизборна кампания", каза съпредседателят на ДПС. Той обяви, че заради напрежението фракцията на ДПС около Ахмед Доган ще поиска отмяна на изборите. Тепърва ще се консултират с юристи и конституционалисти.

Снимка: БТА

Чакъров коментира ареста на Джейхан Ибрямов, като съобщи, че още снощи е искал информация от държавните институции за това дали имунитетът на колегата му е свален, за да е задържан в ареста. Чакъров звънял по телефона поред на премиера Димитър Главчев, на вътрешния министър, на председателката на НС Рая Назарян, както и в Президентството, но не получил информация.

"В момента се погазват всички закони. Не е нормално първо да се водят някакви действия, има правни норми и действащ имунитет", заяви още Джевдет Чакъров.

Снимка: Булфото