Председателят на Народното събрание Рая Назарян разреши свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов като настоящ народен представител в 50-ото Народно събрание въз основа на задълженията си по Конституцията на Република България и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

В прессъобщението се посочва, че днес в 17:53 часа в деловодството на парламента е било получено искане от и. ф. главен прокурор на основание чл. 70 от Конституцията на Република България до председателя на парламента Рая Назарян относно разрешение за привличане като обвиняем и задържане на народния представител Джейхан Ибрямов.

Искането от главния прокурор е заведено в деловодството на Народното събрание и всички народни представители могат да се запознаят с него.

В документа се сочи, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебното производство на 2 октомври т.г., като е извършен личен обиск на Джейхан Ибрямов, освидетелстване, претърсвания и изземвания на различни адреси, проведени са разпити на свидетели и са приобщени писмени доказателства.

Наблюдаващият прокурор от СГП Ивайло Петров е преценил, че събраните до момента доказателства са достатъчни за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо народния представител Джейхан Ибрямов за това, че:

  • В периода от 25.09.2024 г. до 02.10.2024 г. в София е поискал и приел дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решениеот длъжностни лица от Министерството на отбраната, във връзка със службата им, като на 25.09.2024 г. в гр. София, в района на сградата на 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов", поискал от Мирослав Валентинов Тодоров дар - паричната сума от 200 000 лв., който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от МО, във връзка със службата им
  • на 02.10.2024 г.около 19:10 ч. във гр. София, бул ."Ген. Тотлебен" № 36, на паркинга пред магазин "Кауфланд", приел от Мирослав Валентинов Тодоров дар - паричната сума от 100 000 лв., който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица в МО във връзка със службата им

В искането на държавното обвинение за снемане на имунитета на Ибрямов пише още, че доказателственият материал разкрива признаците на престъпление от общ характер, характеризиращо се с висока степен на обществена опасност, както и на опасност кандидат-депутатът да извърши престъпление, както и да повлияе насвидетели по делото и да попречи по този начин на по-нататъшното разследване.

Според цитирания в искането на прокуратурата член 304б, ал. 1 от Наказателния кодекс: Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева.

Подробно мотивираното решение на председателя на парламента можете да видите тук.

Малко по-рано Централната избирателна комисия също взе решение да бъде свален имунитета на Джейхан Ибрямов, но в качеството му на кандидат-депутат от коалицията "Алианс за права и свободи". 13 от 15-те членове на ЦИК гласуваха "за".

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева докладва искане, постъпило в 17:55 часа и подписано от заместник-главния прокурор Елена Каракашева. 

В момента Джейхан Ибрямов се намира в Седмо РПУ, където бе отведен вчера и задържан за 24 часа по Закона за МВР. След повдигането на обвинение, наблюдаващият прокурор ще прецени дали арестът на кандидат-депутата да бъде удължен за 72 часа, а след това да бъде внесено искане до съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".