Шест партии влизат в 51-вото Народно събрание, а "Продължаваме Промяната-Демократична България" и "Възраждане" ще си оспорват второто място. Това показва национално проучване, реализирано съвместно от bTV и "Маркет Линкс", проведено сред 1011 пълнолетни в страната в периода 25 септември - 1 октомври

Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с малко над 23%. За второто място - битката е между "ПП-ДБ" и "Възраждане", съответно с 14,1-о и 13,3 на сто. Разликата е 0,8%.

Проучването показва, че и двете крила на ДПС биха били част от новия парламент. Коалицията около Ахмед Доган "Алианс за права и свободи" води с близо 8,4 на сто пред формацията около Делян Пеевски "ДПС - Ново начало", която получава 6,4% подкрепа от решените да гласуват.

"БСП - Обединена левица" получава 5,3% от всички гласуващи, а "Има такъв народ" получава подкрепата на 3,4 процента, като на този етап според социолозите от "Маркет Линкс" партията не преминава четири-процентната бариера.

Резултатите от проучването показват още, че 48% от анкетираните казват, че купеният и контролиран вот ги обезсърчават да гласуват. А 55 на сто очакват на тези избори да има повече контролиран и купен вот.