Централната избирателна комисия сне имунитета на кандидат-депутата от коалицията "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. 13 от 15-те членове на ЦИК гласуваха "за".

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева докладва искане, постъпило в 17:55 часа  и подписано от заместник-главния прокурор Елена Каракашева, за разрешение за привличане като обвиняем и задържане на кандидат за народен представител в изборите, насрочени за 27 октомври, който е регистриран с решение на Районна избирателна комисия-Шумен.

Матева посочи, че към искането е приложено предложение от прокурор към Софийската районна прокуратура, писмо от Комисията за противодействие на корупцията от разследващ инспектор, заповед за задържане на лице от 2 октомври т.г., протокол за разпит от свидетел на 3 октомври т.г., решение на ЦИК от 14 юни т.г. за обявяване на народни представители в 50-ото Народно събрание и заповедта на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, с която определя заместник-главен прокурор да изпълнява функциите за времето, за което той е в командировка.

Същевременно председателят на Народното събрание Рая Назарян свика извънредно заседание на Председателския съвет, след като в парламента бе получено уведомление от изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за задържането на народния представител от 50-ото Народно събрание  при заварено тежко престъпление, съобщиха от пресцентъра на НС. 

Именно Назарян трябва да реши дали да разреши снемането на имунитета на Ибрямов, който бе арестуван снощи на паркинг до хранителна верига в столицата, недалеч от "Пирогов", с белязани 100 000 лева, като настоящ депутат.

Членовете на Председателския съвет са запознати с постъпилото уведомление за задържането на народния представител за срок от 24 часа по Закона за Министерството на вътрешните работи, считано от 19:10 часа на 2.10.2024 г., посочват още от Народното събрание.

Процедурата по отнемането на депутатския имунитет е регламентирана в Конституцията. Съгласно текста на тези разпоредби народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание. Те се ползват от наказателна неприкосновеност.

При заварено престъпление - когато то е току-що извършено или е в процес на извършване, тоест депутатът бъде хванат а местопрестъплението, разрешение не се иска.

В този случай обаче незабавно се известява Народното събрание, а сега, тъй като сме в предизборна кампания, и ЦИК. Когато парламентът не заседава, се уведомява само председателят му.

Затова и е разпоредено и всички народни представители вече са информирани на електронните си пощи, че могат да се запознаят в пълнота с текста на постъпилото уведомление в деловодството на парламента.

По-рано днес от Алианса за права и свободи, чийто кандидат за депутат е Джейхан Ибрямов, заявиха, че ще настояват за отмяна на изборите и ще направят предложението още по време на утрешното заседание на КСНС при президента Румен Радев. Като причина Джевдет Чакъров посочи репресиите спрямо техните представители.