Въоръжени проруски активисти превзеха сутринта терминала на международното летище "Сергей Прокофиев". Първоначално говорител съобщи, че не е имало сблъсъци, но аерогарата е била опразнена и затворена, а полетите - отменени.

По-късно обаче започна стрелба, след като победителят на президентските избори Петро Порошенко заяви на пресконференция в столицата Киев, че няма да преговаря с "терористите" в Източна Украйна.

Украинската армия съобщи, че е започнала антитерористична операция на летището, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В нея участват няколко украински изтребители "Сухой-25" и "МиГ-29".

"Войници скачат с парашути от хеликоптери и прочистват територията", заяви източник от армията.

Говорителят на украинското министерство на отбраната Владислав Селезньов написа във "Фейсбук", че украинските самолети са разрушили система за противовъздушна отбрана, инсталирана на летището и насочена срещу украинските сили.

В района на гарата на Донецк избухна въоръжен сблъсък между представители на сепаратистите и националната гвардия, предаде по-късно ИТАР-ТАСС. От района се чуват стрелба и взривове.

Силите на Киев се опитват да влязат в града, смятат представители на "силите за самоотбрана". Те съобщават, че в района на селището Пески на 5 км от летището в Донецк е бил свален военен хеликоптер, който превозвал до летището бойци от националната гвардия.

Група руски и чуждестранни журналисти са попаднали под обстрел от бойците на националната гвардия. Води се кръстосан огън с автомати, картечници и гранатомети.

Зоната за сигурност е увеличена. Сътрудниците на силовите структури в Донецк молят всички шофьори да обърнат и да се насочат към центъра на града, като по възможност отведат хора от района на обстрела.

По целия периметър се води стрелба от снайперисти, разположени на високите сгради в района. Франс прес съобщава, че летището е засегнато от стрелбата на армейските хеликоптери.

Военното положение в Донецк последва това в "Луганската република", въведено миналата седмица.

"Основна задача е да прочистим територията на републиката от украински военни подразделения", заяви за ИТАР-ТАСС Денис Пушилин, оглавяващ Върховния съвет на "Донецка народна република", предаде БТА.

Вижтe снимки от Донецк >>>

Вчера в Източна Украйна блокираха изборите за президент. По думите на Пушилин не е много целесъобразно Петро Порошенко да направи първото си официално посещение в Донбас, защото народът на ДНР бил против кандидатите.

АНКЕТА: Ще донесе ли Петро Порошенко мир на Украйна?