5 милиарда долара от тази сума властите в Киев могат да получат незабавно, а още толкова - до края на годината. 
 
Очаква се кредитът на Фонда да бъде последван от заеми от 3-4 млрд. долара от други донори.
Общият обем на финансовата помощ за страната трябва да достигне 40 млрд. долара.

Новата антикризисна програма за Украйна е съпроводена с "изключителен риск", произтичащ най-вече от конфликта в източната част на страната. Това заяви първият заместник-директор на МВФ Дейвид Липтън в съобщение за печата, разпространено от пресслужбата на организацията, цитирано от ТАСС и БТА.
 
Този риск "може да повлияе на способността на страната да продължи усилията за стабилизация и да извърши структурните промени, необходими за възстановяването на икономическия ръст", констатира Липтън.
 
"От друга страна, кризата открива и благоприятна възможност за правителството решително да скъса с миналото и да започне да провежда реформаторска и устойчива политика", подчертава той. 

В прессъобщението на МВФ се прави нерадостна оценка на сегашното състояние и близките перспективи пред украинската икономика. Посочва се, че през годината инфлацията ще достигне 27 на сто, а спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) - 5,5 на сто.
 
"Понижаването на обменния курс на валутата и тегленето на кредити се очаква да доведат държавния дълг до 94 процента от БВП, а външния дълг - до 158 процента от БВП", отбелязват експерти от фонда.

По думите на Липтън, властите в Киев "разбират, че най-добрата подкрепа за гривнята е възстановяването на доверието чрез силна политика и реформи".

Властите "са изпълнени с решителност да стабилизират финансовата система, да осигурят запазването на доверието към банките и да заздравят финансовото регулиране и надзор", отбелязва той.