Френският президент Франсоа Оланд официалното откри възпоменателните церемонии по повод кръглата годишнина от съюзническото дебаркиране в Нормандия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Оланд отдаде почит в Каен на 20 000-те цивилни жертви на Нормандската битка.

Държавният глава пристигна при мемориала на Каен с хеликоптер. Той положи венец и запази минута мълчание пред Паметника на мира, който е част от мемориалния комплекс, след което разговаря с местни жители, станали свидетели на дебаркирането и последвалите боеве.

"Днес по повод 70-ата годишнина от дебаркирането искам почитта, която се отдава на жертвите, да е насочена към всички - както към цивилните, така и към военните", каза Оланд в реч пред паметника.

Това е първото официално признаване на 20-те хиляди цивилни жертви, загинали между 6 юни, когато на плажовете на Нормандия дебаркират близо 130 хиляди войници, и 22 август 1944 г., когато приключват боевете.

Президентът описа как хората са се криели в мазетата, в кариерите, в минните галерии, в църквите и в манастирите, как са проявявали солидарност и са си помагали. Той разказа как мъже и жени на всякаква възраст и с всякакво социално положение са рискували живота си, за да помагат на ранените, да подслоняват бедстващите, да разчистват отломките от сградите.

След като произнесе речта си, Оланд откри и паметник, посветен на страданията и жертвите на местното население.

В американското гробище в Колвил президентът Обама произнесе вълнуваща реч, като говори за мъжете, които пробиха "Стената на Хитлер" и се биха, "за да променят не само хода на войната, но и хода на историята на човечеството".

"Когато светът ви прави цинични, спрете за секунда и помислете за тези мъже", каза Обама няколко пъти.

Съюзническият десант в окупираната от нацистите Франция допринесе за утвърждаването на 70-годишен период на демокрация в света, каза президентът на САЩ Барак Обама на тържеството.

"Омаха, Нормандия - от този бряг тръгна демокрацията: от Западна Европа на изток, от Южна Америка към Югоизточна Азия вече 70 години се разширява демократичното движение. Нищо от това нямаше да се случи без мъжете, които бяха готови да пожертват живота си. Те воюваха, за да можем ние да живеем в
мир. Те се жертваха, за да бъдем ние свободни", добави американският президент.

Франция "няма да забрави никога какво дължи на САЩ", заяви от своя страна президента Оланд, който беше в Колвил редом до Обама.

През целия ден близо 1800 ветерани и държавните и правителствени ръководители на двадесетина държави участваха в тържествата на плажовете в Нормандия – от Юта до Суорд.

В Бейо, където се проведе церемония в памет на британските войници в присъствието на кралица Елизабет II, ветераните бяха поздравени от множеството със скандирания "Благодарим ви!" и "Браво!".

Преди това над 400 ветерани от страните от Общността на нациите в парадна униформа участваха в катедралата на френския град Байо във възпоменателна церемония. На церемонията присъстваха британският принц Чарлз, британският премиер Дейвид Камерън и френският му колега Манюел Валс.

Началото на честванията на дебаркирането в Нормандия беше поставено със заря. Пиротехническото шоу започна в 23,15 ч. местно време. Общо 24 фойерверка лумнаха в небето над 80-километровата плажна ивица.

Кулминацията на церемониите е на плажа на град Уистреам, който преди 70 години е наречен с кодовото име Суорд бийч от съюзниците.