В реч пред парламента преди да бъде утвърден на поста, Яценюк отбеляза, че през последните три години "сумата от 70 милиарда долара е прехвърлена от финансовата система на Украйна в офшорни сметки".

"Искам да ви докладвам - държавната хазна е ограбена и празна. 37 милиарда долара получени кредити са изчезнали в неизвестна посока", заяви новият премиер.

По думите му, цитирани от ИТАР-ТАСС, в хазната има само 4,5 милиарда долара, а държавният дълг на Украйна е достигнал 75 милиарда долара.
Само на Русия Киев дължи около 1,8 милиарда долара за енергоносители.

Златновалутните резерви за последните 3 години са намалели от 37 на 15 милиарда долара.

"Ситуацията е толкова сериозна, че няма друга алтернатива, освен да се вземат "извънредно непопулярни мерки - никакви държавни автомобили, привилегии и отличия. Никакви разходи на бюджетни средства за министри. Строга икономия", подчерта Яценюк, цитиран от Ройтерс и БТА.

Не обещавам подобрение нито днес, нито утре, задачата на правителството е стабилизиране на ситуацията, посочи той.

Според него осигуряването на нов заем от МВФ е жизненоважно, за да може националната валута да се стабилизира. Гривнята достигна рекорден минимум днес поради опасенията, че централната банка е в безизходица заради намаляващите резерви в чужда валута.

МВФ изпраща в близките дни мисия в Киев, след като е получил официална молба за помощ от Украйна, съобщи директорката на фонда Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.

За кандидатурата на 39-годишния съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко, гласуваха 371 депутати при необходими 226, предадоха световните агенции.

В гласуването са участвали 417 депутати. Парламентът на Украйна е 450-местен. И.д. президент Олександър Турчинов е подписал указа за назначаването на Яценюк.

Кандидатурата му за премиер бе издигната от създадената официално днес парламентарна коалиция "Европейски избор".

В нея влизат 250 депутати, като мнозинството е сформирано от представители на фракциите "Баткившчина", "УДАР", "Свобода", депутатските групи "Икономическо развитие" и "Суверенна Европейска Украйна и други депутати.

Обикновеното мнозинство в парламента е 226 души, а конституционното - 300 депутати.

Върховната Рада утвърди и състава на новото правителство.

Министър по въпросите на евроинтеграцията е бившият външен министър Борис Тарасюк, министър на вътрешните работи - Арсен Аваков, а министър на финансите Олександър Шлапак.

В състава на правителството влиза и лидерът на опозиционното движение "Автомайдан" Дмитро Булатов. Той е новият министър на младежта и спорта.