Киев и Вашингтон започнаха днес военно учение с участието на 32 държави, сред които и България, в Черно море и Южна Украйна въпреки призивите на Русия то да бъде отменено, предаде Ройтерс.

Учението "Морски бриз 2021" (Sea Breeze 2021) идва след ръст на напрежението между НАТО и Русия, която миналата седмица съобщи, че е открила предупредителна стрелба и е хвърлила бомби по курса на британски боен кораб, за да го изгони от водите в близост до Кримския полуостров. Великобритания отхвърля руската версия за инцидента.

Русия анексира Крим през 2014 г. и заявява, че полуостровът е руска територия - нещо, което Западът не признава.

Руското посолство във Вашингтон призова миналата седмица ученията да бъдат отменени, а руското министерство на отбраната каза, че ако е необходимо, ще реагира, за да защити националната сигурност на Русия.

"Морски бриз" ще продължи две седмици и ще включва близо 5000 военнослужещи от НАТО и други съюзни държави, както и близо 32 кораба и 40 единици бойна авиация. В него ще вземат участие американският ескадрен миноносец "Рос" и части на морската пехота на САЩ. От Министерството на отбраната на България потвърдиха пред Dir.bg, че в учението участват и български военнослужещи.

Според Украйна основната цел на учението е да се натрупа опит в съвместните действия по време на международни мироопазващи и отбранителни операции.

Командващият на ВМС на Украйна Алексей Неижпапа заяви на церемонията по случай началото на учението, че целта му е повишаване на сигурността в Черноморския регион, предаде ТАСС.

По-рано руското посолство във Вашингтон предупреди, че тези учения повишават риска от случайни инциденти и поощряват милитаристките настроения в Киев.