Мащабни операции на турската полиция, предприети през последната седмица срещу предполагаеми привърженици на "Ислямска държава", са довели до разкриване на план на джихадистката групировка за нападение в мол в истанбулския квартал Байрампаша, както и на паркинга на търговския център.

Двете експлозии е трябвало да бъдат последвани от самоубийствена бомбена атака, насочена срещу хората, притекли се на помощ на пострадалите при първите две нападения.

Полицията за борба с тероризма е предприела операция на 27 октомври след две експлозии същия ден в жилища в истанбулските квартали Есенюрт и Арнавуткьой, последвани от пожари.

Двете квартири са се оказали джихадистки клетки. Според съобщение на полицията в жилищата, които са били празни, са били намерени различни материали, използвани за направата на бомби.

На 28 октомври полицията е тръгнала по следите на четирима предполагаеми членове на ИД, свързани с двете експлозии, и е открила колата им на паркинга на мол в квартал Байрампаша.

Четиримата заподозрени са се опитали да избягат от колата, но полицията е предприела операция и е успяла да ги задържи. Един от заподозрените е бил прострелян в крака от полицаите при опита си да избяга.

Колата на паркинга се е оказала заредена с експлозиви. Освен това на паркинга бил открит и мотор, на който била поставена бомба. От колата и мотора са конфискувани 66 самоделни експлозива с дистанционно управление. При претърсване в сградата на търговския център били намерени четири микровълнови печки, пълни с експлозиви, които били поставени в сейфове.

Така полицията успяла да осуети план на "Ислямска държава" за терористично нападение в три етапа.

Според полицията членове на ИД купили от различни магазини в мола микровълнови печки. След като поставили в тях експлозиви, те занесли отново печките в мола, като заявили на охраната на входа, че има проблем с печките и трябва да ги върнат. Служителите от охраната поставили върнатите микровълнови печки в сейфове. Членовете на ИД планирали да взривят с дистанционно управление експлозивите, поставени в печките, като първа част от кървавия план.

Втората част включвала взривяване на експлозивите, поставени в колата и на мотора.

Последната фаза от плана предвиждала терористи камикадзе с жилетки с експлозиви да се самовзривят сред множеството, докато хората се опитват да помогнат на пострадалите от първите две нападения.

При разследването било установено, че експлозиите в кварталите Арнавуткьой и Есенюрт са организирани от членове на ИД, за да се отвлече вниманието на полицията.

След тези експлозии полицията предприе акции срещу джихадстки клетки в Истанбул, както и операции срещу ИД на територията на цялата страна, при които бяха задържани десетки предполагаеми членове на групировката.

Двама от четиримата задържани при операцията на паркинга на мола в Байрампаша се е оказало, че са съпружеска двойка - австрийски граждани от турски произход, които са живеели в квартал Арнавуткьой през последните пет години.