Делото се смята за тест за премиера Реджеп Ердоган в борбата му със светските и военни опоненти, съобщиха БНР и "Фокус".

275 са обвиняемите, 12 от тях бяха осъдени на доживотен затвор. Едва 21 обвиняеми бяха оправдани.

Съдът в град Силиври произнесе доживотна присъда срещу генерал Башбуг по обвинение в „опит за посегателство срещу конституционния ред”. Башбуг, който е бил главнокомандващ на армията на Турция в периода 2008-2010 година, отхвърли всички обвинения, които му бяха отправени.

Други осъдени на доживотен затвор са бившият шеф на жандармерията Сенер Ерюгюр, бившият командващ на първа армия Хюрсит Толон, журналистът Тунджай Йозкан и лидерът на малката Работническа партия Догу Перинджек.

Друга част от подсъдимите пък получиха присъди между 20 и 49 години затвор.

Съдът заседава в Силиври на около 70 км от Истанбул, където се намира затворът, в който са задържани голяма група обвиняеми. В Истанбул и в областта бяха предприети засилени мерки за сигурност.

Мегапроцесът "Ергенекон" - ултранационалистическата организация, заподозряна в подготовка на преврат - започна през 2007 г. Сред стотиците обвиняеми има генерали, журналисти и депутати. Около 60 души са в затвора, някои от 2007 г.

Над 10 000 демонстранти се бяха събрали в Силиври, като към обяд избухнаха сблъсъци с полицията. Властите използваха сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата.

Опозицията и социалните медии призоваха преди няколко дни колкото може повече хора да отидат в Силиври като зрители на заключителното дело в знак на протест срещу правителството.

Още в петък валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу предупреди, че няма да бъдат допуснати зрители на процеса, освен адвокатите на обвиняемите. Валийството забрани демонстрации пред затвора, а Мутлу изтъкна, че ако отидат хора пред затвора и има демонстрации, те ще бъдат разпръснати със сила.