Турция е арестувала и в момента разпитва важен терорист от джихадистката групировка "Ислямска държава" при неотдавнашна операция в Североизточна Сирия, съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Той идентифицира лицето като Ебу Джихад ал-Дин ал-Насър Убейде или Юсуф Худа и каза, че той стои зад атаки на терористичната организация в Русия и Германия, извършени преди време.

"Заловихме много високопоставен член на ДАЕШ /арабски акроним на "Ислямска държава"/, за когото е известно, че е правел бомби и е организирал самоубийствени бомбени нападения. Терористът стои зад атаките в Русия през 2018 г. и в германския град Хамбург. Той беше заловен в Сирия и в момента се разпитва там", заяви Сойлу за в. "Хюриет дейли нюз".

Терористът с кодово име Юсуф Худа е отговорен за около 20 терористични нападения, отнели живота на много невинни хора, посочи министърът, като добави, че Худа също така набирал и обучавал атентатори-камикадзе.

Дори само този арест показва, че Турция продължава да бъде ангажирана в борбата срещу "Ислямска държава", изтъкна Сойлу, като напомни, че турската армия е неутрализирала над 3000 джихадисти при трансгранични операции на територията на Сирия.

"ДАЕШ не е само терористична организация, която застрашава човешкия живот. Тя също така нанася огромни вреди на исляма чрез езика и терминологията, които използва. Затова е наш приоритет да се борим срещу тях във и извън Турция", подчерта министърът.

Той каза, че турските сили за сигурност са провели 1288 операции срещу "Ислямска държава" през първите 10 месеца на 2019 г. и са задържали над 3500 турски граждани и 2600 чужденци. Кампанията срещу джихадистката групировка е довела до ареста на 1686 чужденци и около 3000 турци, добави той.