Британският Върховен съд започва днес да обсъжда законно ли е оспорваното решение на премиера Борис Джонсън да спре работата на парламента за повече от месец, което опонентите му възприеха като опит да наложи Брекзит без споразумение.

44 дни преди определения срок за излизане на Великобритания от Европейския съюз, сценарият на Борис Джонсън за Брекзит без сделка остава твърде вероятен въпреки някои тревожни прогнози на собственото му правителство за недостиг на храни, лекарства и опасности от обществени сътресения.

Миналата седмица най-висшият съд в Шотландия се произнесе по подаден иск, че решението за спиране на работата на британския парламент е незаконно и е "очевиден" опит да се попречи на парламента. Седмица преди това обаче най-висшият съд на Англия и Уелс отхвърли подобен иск с аргумента, че въпросът е политически и не подлежи на съдебна намеса. Двете дела сега отиват пред Върховния съд на Обединеното кралство и неговите 11 съдии ще вземат окончателно решение дали съветът на Джонсън към кралицата да спре работата на парламента за пет седмици (от миналата до 14 октомври) е бил незаконен, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

През първия ден Върховният съд ще изслуша адвокатите на ищците - в единия случай Джина Милър, а в другия - 78 проевропейски депутати. Адвокатите на правителството ще бъдат изслушани в сряда, а бившият премиер консерватор Джон Мейджър - в четвъртък. Ще бъде дадена думата и на други хора.

Не е известно кога ще бъде оповестено решението на Върховния съд, отбелязва Франс прес.

Ако съдът реши, че спирането на работата на парламента е незаконно, то ще влезе в сила незабавно и парламентът ще бъде свикан, обясни пред АФП преподавателката по право в лондонския университет "Кралица Мери" Сионайд Дъглас-Скот.

Премиерът Борис Джонсън каза днес, че "храни най-дълбока почит към съдебната система", но отклони въпроса дали ще свика отново парламента, ако отсъждането не е в полза на правителството, предаде Ройтерс.

"Мисля, че най-доброто нещо, което мога да направя, е да изчакам и да видя какво ще кажат съдиите", заяви той в интервю за телевизия Би Би Си.

Министърът на правосъдието Робърт Бъкланд от своя страна каза по телевизия "Скай нюз", че правителството ще се съобрази със съдебните решения, "защото ние уважаваме върховенството на закона".

Парламентът спря работа от понеделник до 14 октомври след решение на премиера Борис Джонсън. Според противниците на този ход целта е да бъдат осуетени опитите на депутатите за обстойно проучване на плановете на премиера за Брекзит и да му се позволи да наложи излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка. Мнозина депутати приеха решението като опит да им се запуши устата.

Борис Джонсън от своя страна уверява, че просто иска да демонстрира единство пред Брюксел, за да не отслаби позициите на Лондон в опита за предоговаряне на споразумението, сключено между бившия премиер Тереза Мей и Брюксел.