Британската кралица Елизабет Втора одобри плана на британския премиер Борис Джонсън за спиране на работа на парламента за близо месец, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на официалния консултативен орган на кралицата, известен като Таен съвет. В изявлението се потвърждава, че по разпореждане на Нейно Величество пред съвета парламентът ще преустанови работа не по-рано от понеделник, 9 септември, и не по-късно от четвъртък, 12 септември, до понеделник, 14 октомври 2019 г.

Тази маневра бе определена като конституционен скандал от председателя на Камарата на общините в британския парламент Джон Бъркоу, предаде Франс прес. 

"Както и да се представя този ход, е абсолютно очевидно, че целта на спирането на работата (на парламента) е да му попречи да дебатира по Брекзит и да изпълни дълга си да определи курс за страната ни", заяви Бъркоу.

Той посочи, че не е бил предварително уведомен за решението на премиера, отбелязва Асошиейтед прес.

"Спирането на работата на парламента би било оскърбление към демократичния процес и правата на парламентаристите като избрани представители на народа", добави Бъркоу.

Британската лира се обезцени с 0,6 процента спрямо еврото и долара в резултат на новината. Този ход на Джонсън ще направи почти невероятно противопоставянето на депутатите от опозицията на Брекзит без сделка - сценарий, който поражда опасения за недостиг на продукти и връщане на митата.

Новият политически сезон в британския парламент се очертаваше бурен. Премиерът обаче поиска от кралица Елизабет Втора да се съгласи на прекратяване на сесията на парламента след дебатите на 9 септември. Прекратяването според плана на Джонсън ще е до 14 октомври. Тогава парламентарната сесия ще бъде подновена с традиционното слово на кралицата, в което тя ще представи програмата на правителството.

"Мисля, че е от съществено значение парламентът да заседава преди Европейския съвет, планиран за 17 и 18 октомври, и ако, както аз се надявам, бъде постигнато споразумение с ЕС, то парламентът ще има възможност да приеме закон, необходим за ратифицирането на това споразумение за Брекзит преди 31 октомври", каза Джонсън.

"Седмиците, предшестващи Европейския съвет, са от жизненоважно значение за моите преговори с ЕС", отбеляза британският премиер. "Показвайки единство и решимост, ние имаме шанс да постигнем ново споразумение, което може да бъде прието от парламента", подчерта той.

Договорът за излизане на Великобритания от ЕС, сключен между Брюксел и предшественичката на Джонсън, Тереза Мей, след повече от две години на усилени преговори, беше отхвърлен на три пъти от британските депутати. Те така и не успяха да постигнат съгласие под каква форма трябва да бъде осъществен Брекзит, за който се обявиха 52 процента от британците на референдума през юни 2016 г.

По традиция британският парламент преустановява работа за няколко седмици през септември заради годишните конференции на политическите партии. Но сега удължаването на тази ваканция до 14 октомври, тоест с 12 дни след края на последната годишна конференция, тази на консерваторите, предизвика гневни реакции от опозицията, която заговори за антидемократична маневра.

"Това е скандал и заплаха за нашата демокрация", реагира Джереми Корбин, лидерът на лейбъристите, основната опозиционна партия.

"Днес е един мрачен ден за британската демокрация, освен ако депутатите не се обединят, за да попречат това идната седмица", реагира в Туитър шотландската премиерка Никола Стърджън.

Джонсън защити решението си, като заяви пред телевизия Скай нюз, че графикът на работата на парламента ще остави доста време на депутатите да проведат дебати по въпроса за Брекзит.

Според лидерката на партия Либерални демократи Джо Суинсън обаче премиерът е проявил страхливост. "Той знае, че хората няма да изберат варианта Брекзит без сделка и че народните представители няма да позволят това. Той се опитва да заглуши техния глас", заяви тя.

Говорителката на опозиционната Лейбъристка партия Даян Абът определи хода на Джонсън като преврат срещу парламента, предаде Ройтерс.

"Борис Джонсън се опитва да извърши преврат преврат срещу парламента. Срещу вас, избирателите, и срещу вашите политически представители. За един пагубен Брекзит Без Споразумение", написа Абът в Туитър.

Дори консерватори разкритикуваха хода на Джонсън. Бившият министър на финансите Филип Хамънд, който е против Брекзит без сделка, каза, че става дума за конституционен скандал.

Намерението на британския премиер Борис Джонсън да удължи периода на почивка на парламента до средата на октомври е скандално и е заплаха за демокрацията в страната, заяви лидерът на главната опозиционна сила, Лейбъристката партия, Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс.

"Ужасен съм от безразсъдството на правителството на Джонсън, което говори за суверенитет, но се стреми да спре работата на парламента, за да избегне надзор на плановете му за един безразсъден Брекзит без споразумение. Това е скандал и заплаха за нашата демокрация", се казва в изявление на Корбин.

В отговор на критиките северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя правителството на британския премиер Борис Джонсън, заяви, че поддържа решението му да спре работата на парламента до 14 октомври, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Приветстваме решението да се състои реч на кралицата за отбелязване на началото на нова сесия на парламента на 14 октомври, в която правителството ще обяви новата си законодателна вътрешнополитическа програма", се казва в изявление на лидерката на ДЮП Арлин Фостър.

Тя добави, че партията й ще продължи да работи с премиера за укрепване на Обединеното кралство и осигуряване на разумно споразумение за излизане от ЕС. Фостър отбеляза, че преди новата сесия на парламента ще трябва да се преразгледа споразумението за съюз между ДЮП и управляващата Консервативна партия.

Северноирландската партия има 10 депутати, които са решаващи да осигуряване на парламентарно мнозинство на правителството на консерваторите.

Лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж заяви, че след обявеното намерение на британското правителство да спре работата на парламента до 14 октомври, вотът на недоверие "сега е нещо сигурно", предаде АП.

"Общите избори стават по-вероятни и това се приема като положително от поддръжниците на Брекзит", написа Фараж в Туитър. Той обаче посочи, че големият въпрос е дали Джонсън възнамерява да продължи преговорите с ЕС по споразумение за напускане.

"Ако смята да го прави, Партията на Брекзита ще се бори с него на всеки сантиметър по този път. Ако обаче той иска сега Брекзит (без споразумение), ще му помогнем да си осигури голямо мнозинство на едни общи избори", каза Фараж.

Европейският съюз заяви, че остава настрана от избухналата във Великобритания врява около решението на правителството да спре работата на парламента, предаде Асошиейтед прес.

ЕС "не коментира вътрешнополитически процедури в нашите страни членки. Няма и да спекулираме какво означава ставащото по отношение на следващи стъпки", каза говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

Британският преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост е в Брюксел за експертни разговори с дипломати в опит да постигне някакъв напредък.

Андреева добави, че ЕС ще направи оценка на всяко евентуално предложение на Великобритания, "което е съвместимо" със споразумението за напускане, постигнато от Брюксел с предишния британски премиер Тереза Мей.

В това време, само за няколко часа, над 100 000 души подписаха петиция на интернет страницата на британския парламент с искане да не се допуска спиране на неговата работа, предаде ТАСС.

Петицията беше регистрирана на уебсайта на Уестминстър, след като министър-председателят Борис Джонсън реши да спре работата на парламента до 14 октомври. До момента тя е подписвана от около 1300 човека в минута.

"Работата на парламента не може да бъде преустановена и той не може да бъде разпуснат до тогава, докато предвиденият в член 50 (от Лисабонския договор на Европейския съюз) срок (за преговори) не бъде значително удължен или Великобритания не се откаже от намерението да излезе от ЕС", се казва в петицията.

Според правилата във Великобритания всяка петиция, събрала над 10 000 подписа, трябва да получи официален отговор от правителството, а при 100 000 подписа - да бъде разгледана в парламента.

Практиката показва, че свързаните с Брекзит петиции, които са десетки, откакто беше произведен референдумът във Великобритания през 2016 г., не успяват да окажат влияние върху процеса на излизане от Европейския съюз. В началото на годината петиция за отмяна на Брекзит събра рекордните 6,1 милиона подписа и беше обсъдена в парламента, но това не забави подготовката за излизане на Великобритания от ЕС, отбелязва ТАСС.

Вчера лидерите на опозиционните партии се събраха, за да договорят обща стратегия, за да се избегне излизането от ЕС без споразумение, като бъде гласуван закон в тази насока.

Лондон и Брюксел се противопоставят по-специално по въпроса за бъдещата ирландска граница, която ще разделя Обединеното кралство от единния европейски пазар. Двете страни обаче казват, че са готови да обсъдят проблема.