Вашингтон информира Русия по дипломатически канали, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да пристигне в Москва за тържествата по случай 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война. Това съобщи днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руските власти още не знаят на какво ниво ще бъдат представени САЩ на предстоящите празнични прояви, допълни той.

Парадът по случай годишнината е насрочен за 9 май в Москва. Покани за участие в честванията са изпратени до Тръмп, британския премиер Борис Джонсън, лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, ръководителите на страните от ОНД и Шанхайската организация за сътрудничество, както и до европейски лидери. Сред потвърдилите участието си в тържествата са лидерите на Индия, Куба, Франция, Чехия, Венецуела, Беларус, Армения и България, припомня ТАСС, цитирано от БТА.

Още през февруари от пресслужбата на Кремъл съобщиха, че българският президент Румен Радев е приел поканата да участва в тържествата в Москва на 9 май. Тогава от прессекретариата на държавния глава го цитираха, че "хиляди българи са взели участие във Втората световна война и са допринесли за победата над хитлеризма", затова е предложил на церемонията да бъдат поканени и български ветерани.

Междувременно, в интервю за руската агенция в рамките на проекта "20 въпроса към Владимир Путин", руският президент отбеляза, че лидерите на страните от антихитлеристката коалиция би трябвало да пристигнат в Москва за 75-ата годишнина от Победата. Запитан доколко е важно като цяло участието на чуждестранни лидери в тези прояви, Путин подчерта, че това "изобщо не е важно", защото "това е наш празник".