Сърбия е на трето място в Европа и на шесто в света по брой на ваксинираните граждани на 100 души, твърди вестник "Новости", като се позовава на данни на Оксфордския университет от 23 януари. Преди Сърбия в Европа са само Великобритания и Малта. В страната е разрешено прилагането на ваксината на Пфайзер/Бионтех, на руската "Спутник V" и на китайската на Синофарм.

Вестниците показват фотографии на километрични опашки пред Белградския панаир, където има пунктове за ваксиниране против коронавирус с китайската ваксина на Синофарм. Сред тях има граждани, дошли без да получат покана за ваксинация и които чакат по няколко часа. По данни на сръбската държавна телевизия до снощи над 200 хиляди граждани в Сърбия са се ваксинирали против коронавирус.

Сърбия е първата европейска държава, която получи китайската ваксина на Синофарм.

Министърът на здравеопазването Златибор Лончар съобщи, че е известно кой е нулевият пациент с новия вариант на коронавируса в Сърбия - 62-годишна жена, дошла от Лондон, която вероятно се е заразила в самолета. Контактите й са изолирани, съобщава още "Новости".

Вестник "Данас" допълва, че по думите на Лончар Сърбия сега има на разположение над половин милион дози ваксина против коронавируса и очаква да получи още повече.

"Сърбия е с най-малък процент заразени в региона и най-малък брой починали на милион жители/.../ Сърбия е единствената страна в Европа, която между двете вълни на заразата построи две болници с над 1500 легла. Над 30 процента от заболелите в Сърбия са били хоспитализирани", съобщи министърът.

Към 9.45 часа българско време в Сърбия са потвърдени 383 603 случая на коронавирус по данни на Университета "Джонс Хопкинс", починалите са 3886.

B117 открит и в Сърбия

Президентът Александър Вучич съобщи вчера по Телевизия Първа, че медиците в Сърбия са открили "британския" щам на коронавируса (B117 - латинска буква) у жена, пристигнала ден по-рано от Великобритания.

Вучич каза, че жената е влязла в страната с отрицателен тест за коронавирус, но съпругът й имал тежка форма на белодробно възпаление. Повторният тест показал, че жената е носител на опасния мутирал щам на коронавируса.

"Важното е, че открихме това и изолирахме всичките й контакти. Сега можем да кажем, че всичко е спряно", заяви Вучич, като добави, че няма причини за паника.

Частичен локдаун в Сърбия

От 15 януари властите продължиха ограничителните мерки, наложени за борба с разпространението на коронавируса. В сила в страната остават следните ограничения:

  • Ресторанти, барове, кафенета и други заведения за обществено хранене, както и търговски центрове, магазини за дрехи и залагания могат да работят всекидневно от 05:00-17:00 часа, но не и през почивните дни, когато са затворени.
  • Същите правила важат за фризьорските и козметични салони, както и за спортни и развлекателни съоръжения.
  • Аптеките и бензиностанциите могат да работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.
  • Маските за лице са задължителни във всички затворени обществени пространства, в обществения транспорт и във всички открити пространства, където не може да се осигури социално дистанциране от поне 1,5 метра.
  • Забранени са публични събирания на повече от петима души; изключения се прилагат за училища, работни места, магазини и подобни заведения, където капацитетът ще продължи да бъде ограничен до един човек на четири квадратни метра.
  • Хората трябва да работят от вкъщи, когато е възможно.
  • Услугите на обществения транспорт са ограничени до 50-процентов капацитет.
  • Поддържат се някои ограничения за влизане в страната. Повечето посетители трябва да представят отрицателен PCR тест, направен поне 48 часа преди пристигане. Пътуващите от Албания, Босна и Херцеговина, България, Северна Македония и Черна гора, както и чуждестранни граждани, транзитно преминаващи през Сърбия, товарни превозвачи и екипажи на самолети, са освободени от тази мярка.
  • Властите могат да възстановят, удължат, допълнително облекчат или по друг начин да изменят каквито и да било ограничения с малко до никакво предизвестие в зависимост от активността на заболяването през следващите седмици.
  • Местните власти са оправомощени да въвеждат по-строги мерки в рамките на своите юрисдикции, ако нивата на заразяване го налагат.

Ще купува ли Европа сръбска ваксина "Спутник V"

Сърбия и Русия вече стартираха официалните преговори за производство на руската ваксина срещу коронавирус Спутник V в Сърбия.

"Благодарение на президента Вучич руската страна веднага отговори на нашата молба руската ваксина Спутник V да се произвежда в Сърбия. От най-високо равнище в руското държавно ръководство бе наредено да се намери начин за започване на производство на тази ваксина в Сърбия във възможно най-кратки срокове." Това заяви на 21 януари сръбският министър за иновации и технологично развитие и ръководител на междуправителствения комитет за сътрудничество с Русия Ненад Попович при посещение на руската фармацевтична компания "Генериум", която произвежда ваксината Спутник.

Военни са се наредили на опашка в Белград за ваксиниране с китайската ваксина на Синофарм, 19 януари

Снимка: AP/БТА

Попович, като отбеляза, че официалните преговори вече са стартирали.

Директорът на "Генериум" Даниил Талянски потвърди готовността на руската страна за трансфер на технологията и помощ в обучението на сръбски специалисти за производство на руската ваксина в Сърбия.

"Няма нужда да повтаряме какво значение ще има за нас производството на руската ваксина в Сърбия. Първо, за здравето и живота на гражданите, а после и за възможните перспективи за разпространение на тази ваксина на Балканите и в Югоизточна Европа", каза Попович.