Официалните преговори за производство на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" в Сърбия са стартирали с подкрепата на сръбския президент Александър Вучич, предаде ТАСС. Това съобщи днес сръбският министър за иновации и технологично развитие и ръководител на междуправителствения комитет за сътрудничество с Русия Ненад Попович при посещение на руската фармацевтична компания Генериум, която произвежда ваксината "Спутник", допълва БТА.

"Благодарение на президента Вучич руската страна веднага отговори на нашата молба тяхната ваксина "Спутник V" да се произвежда в Сърбия. От най-високо равнище в руското държавно ръководство бе наредено да се намери начин за започване на производство на тази ваксина в Сърбия във възможно най-кратки срокове", заяви Попович и отбеляза, че официалните преговори вече са стартирали.

Директорът на компания "Генериум" Даниил Талянски потвърди готовността на руската страна за трансфер на технологията и помощ в обучението на сръбски специалисти за производство на руската ваксина в Сърбия.

"Няма нужда да повтаряме какво значение ще има за нас производството на руската ваксина в Сърбия. Първо, за здравето и живота на гражданите, а после и за възможните перспективи за разпространение на тази ваксина на Балканите и в Югоизточна Европа", каза Попович.

Той съобщи, че сръбската страна е подписала с "Генериум" протокол, определящ следващите стъпки за съвместно производство на ваксината.

В близките дни руски специалисти ще посетят сръбския Институт по вирусология в Белград, за да определят с какви кадрови и технически възможности разполагат там.

На 31 декември сръбската агенция по лекарствата издаде разрешение за използване на руската ваксина "Спутник V", а от 6 януари в страната започна ваксинация с руския препарат.

Сърбия е получила 2400 дози от ваксината, а до края на януари се очакват по-големи доставки.