Рекордно ниво на раждаемост за последните 20 години бе регистрирано тази година в Сърбия, девет месеца от началото на пандемията, съобщи главният лекар на най-големия родилен дом в Белград д-р Желко Микович за държавната телевизия.

"Тази сутрин в нашата болница се роди 7245-ото бебе и до края на годината очакваме броят на новородените да достигне 7800, което ще бъде най-големият брой новородени за последните 20 години", каза лекарят. Той отбеляза, че особено голям е броят на бебетата, родени в болницата през уикенда - 25 момчета и 21 момичета.

В родилния дом е било открито и ковид отделение, в което от началото на епидемията досега са родени 90 бебета.

Населението в Сърбия е застаряващо, всеки пети човек е на възраст над 65 години. Президентът Александър Вучич обяви по-рано, че се отпускат два милиарда евро за стимулиране на раждаемостта в страната.

Новата демографска стратегия на Сърбия предвижда комплекс от мерки. Така за раждането на първо дете държавата ще отпуска 100 хиляди динара еднократно /1043 долара/, за второ дете по 10 хиляди динара /104 долара/ на месец в продължение на две години, за трето дете ще се плащат 12 000 динара /125 долара/ на месец в продължение на 10 години, а за четвърто дете семейството ще получава 18 хиляди динара /187 долара/ на месец в продължение на 10 години, съобщава ТАСС.

Така семействата с трето и четвърто дете ще получават от държавата 312 долара на месец в продължение на 10 години.

Първоначално държавата ще отпуска около 12 милиона евро годишно за програмата за увеличение на раждаемостта.