В Сърбия днес пристигна първата партида от руската ваксина срещу коронавирус Спутник V, предаде ТАСС.

"Днес е отличен ден за нас. Получихме 2400 дози руска ваксина Спутник V. След ден-два се очаква разрешение за употреба и от началото на януари ще можем да започнем ваксинация с нея", каза държавният секретар в министерството на здравеопазването Мирсад Джерлек.

Ваксината беше доставена в Института по вирусология "Торлак" в Белград от куриерската служба DHL, а предаването й бе излъчено на живо от Танюг.

Както съобщи по-рано здравният министър Златибор Лончар, изпитването на руската ваксина от Агенцията по лекарствата в Сърбия, започнало на 4 декември, когато пристигнаха първите 20 дози, е във финалната фаза и ще завърши през първите дни на 2021 г.

На 24 декември в Сърбия започна ваксинирането с препарата на Пфайзер/Бионтех. Първа се ваксинира премиерът Ана Бърнабич.

Президентът Александър Вучич каза по-рано, че Сърбия е платила на Европейския съюз 2 милиона евро за разработката на ваксината, а след това още 4,87 милиона евро по програмата КОВАКС, но е получила два пъти по-малко дози, отколкото е поръчала - 4,8 хиляди вместо 10 хиляди.

На 4 декември в Сърбия пристигнаха първите 20 дози Спутник V, които в момента се изследват от местни специалисти. Директорът на Агенцията по лекарствата Саша Ячович каза, че неговите служители буквално денонощно са ангажирани с проверката на руски и китайски препарати, за да осигурят на населението качествена и ефикасна ваксина.