Сърбия отмени изискването за предоставяне на отрицателен резултат от ПСР тест за влизащите от България граждани, съобщиха от МВнР и "Гранична полиция". Мярката е в сила от днес.

Ограниченията за влизане на територията на Сърбия отпадат също за влизащите от Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Правилото за влизането на чужденци в Сърбия само с отрицателен PCR тест, направен до 48 часа по-рано бе въведено на 14 декември. Мярката влезе в сила на 21 декември и се очакваше да продължи до 10 януари.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич получи днес и втората доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех в института Торлак и по този повод призова гражданите да се регистрират за ваксиниране, съобщиха още днес сръбските медии.

Бърнабич получи първата доза от ваксината на 24 декември миналата година, с което стана първият премиер в Европа, който се е ваксинирал. Тя е и първият европейски премиер, получил и двете дози от ваксината.

В Сърбия за употреба са разрешени пет ваксини - американските на BioNtech-Pfizer и Moderna, британската на Оксфорд/ AstraZeneca, руската Спутник V и китайската Sinovac.

Тази сутрин в България започна имунизацията срещу Covid-19 в страната с ваксината на американската компания "Модерна" в Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом".