Президентът на Сърбия Александър Вучич не изключва възможността да се ваксинира срещу новия коронавирус с китайска ваксина. Това съобщи самият Вучич пред журналисти днес, предаде агенция ТАСС.

Отговаряйки на въпрос дали чака китайската ваксина, за да се ваксинира, Вучич каза: "Аз не чакам. Аз казах, че ще си поставя която и да е ваксина. Ние получаваме различни ваксини и предполагам, че председателят на парламента (Ивица Дачич) ще си постави някаква трета ваксина. Министрите се разделят, за да покажат, че всички ваксини са добри и да мотивират населението да се ваксинира."

Сръбските медии отбелязват, че ваксинацията в Сърбия протича до голяма степен по политически предпочитания. Премиерът на страната Ана Бърнабич, която е смятана в Сърбия за прозападен политик, се ваксинира с продукта на американската компания "Пфайзер", допълва БТА.

Заедно с Бърнабич се ваксинираха министърът на труда Дария Кисич-Тепавчевич и членът на кризисния щаб за борба с коронавируса - епидемиологът Предраг Кон. След това партидата ваксини отиде в домове за възрастни хора.

Бившият външен министър на Сърбия и настоящ председател на парламента Ивица Дачич традиционно се позиционира като проруски политик. В тази връзка той може да се ваксинира с препарата "Спутник V", който в момента се проучва от Агенцията по лекарства на Сърбия.

Президентът Вучич, който от началото на епидемията подчертава ролята на Китай в оказването на помощ на Белград и който многократно нарече китайския президент Си Цзинпин "брат", според много анализатори ще се ваксинира с китайска ваксина.

Сърбия вече започна ваксинация срещу COVID-19 с ваксината на американската компания "Пфайзер" и нейния партньор "Бионтех".

Както съобщи по-рано Александър Вучич, Сърбия е заплатила на ЕС за разработка на ваксина два милиона евро, а след това - още 4,87 милиона евро по програмата "КОВАКС".

Въпреки това Белград получи два пъти по-малко ваксини, отколкото поръча - 5000 вместо 10 000, отбелязва ТАСС.