10 минути за смяната на цяла една императорска ера. Толкова продължи основната церемония по абдикацията на японския император Акихито в присъствието на повече от 330 души, сред които членове на императорското семейство и представители на японските власти. На престола се възкачва Нарухито - най-големият син на Акихито.

В официално прощално обръщение японският император Акихито обяви, че абдикира и благодари на народа си за подкрепата през 30-годишното му управление, предаде Асошиейтед прес.

"Днес приключвам задълженията си като император. Искам да изразя дълбоката си признателност към министър-председателя за думите му като представител на японския народ. Имах щастието да изпълнявам дълга си на император, ползвайки се с дълбокото доверие и уважение на японския народ в течение на 30 години след възкачването ми на трона. Изказвам сърдечните си благодарности на хората, които ме приеха и подкрепяха като символ. Заедно с императрицата се надяваме новата ера "Рейва", която започва утре, да е мирна и ползотворна и се молим за мир и щастие на страната ни и всички хора по света", каза 85-годишният Акихито на церемония в тържествената "Борова зала" на императорския дворец в Токио, предаде БТА.

За церемонията бяха доставени в специални ковчежета държавният и личният печат на императора, също и част от неговите т. нар. свещени атрибути - мечът и скъпоценният яспис. Третият атрибут - метално огледало, се пази в храма, смятан за символичен дом на богинята на Слънцето - Аматерасу, почитана като прародителка на японските монарси.

Вижте снимки >>

Японският император Акихито говори по време на церемонията по абдикацията си пред други членове на кралските семейства и висши държавни служители в Имперския дворец в Токио

Снимка: АР/БТА

Преди това японският император Акихито извърши в шинтоистки храм ритуалите, свързани с абдикацията си. По телевизията бяха излъчени кадри как Акихито, облечен в традиционни дрехи, влиза в главния храм Кашикодокоро, за да съобщи на боговете за оттеглянето си. Храмът е символичен дом на богинята на Слънцето - Аматерасу, почитана като прародителка на японските монарси.

Император Акихито извърши тази сутрин в шинтоистки храм ритуалите, свързани с абдикацията си

Снимка: АР/БТА

Въпреки дъжда и часове преди церемонията по абдикацията много хора от цяла Япония и туристи се събраха пред императорския дворец, който е затворен за посещение.

Хората се покланят към императорския дворец по време на церемонията по абдикацията на император Акихито

Снимка: АР/БТА

"Дойдохме, защото днес е последният ден от ерата Хейсей и изпитваме носталгия", казва 55-годишната Акеми Ямаучи, която стои пред двореца със съпруга си Канаме. "Харесваме сегашният император. Той работи упорито за народа, внимателен и любезен е към всички", добавя той. Двамата са пристигнали за случая от старата столица Киото.

Японки четат извънредно издание на вестник за абдикацията на император Акихито

Снимка: АР/БТА

Управлението на император Акихито ще продължи до полунощ, когато престолонаследникът Нарухито става император и започва неговата епоха. Той ще се възкачи на трона утре, а отделна церемония новият император ще получи имперските регалии, потвърждаващи, че е станал 126-и император на най-древната монархия в света, датираща от пети век.

10 минути за смяната на цяла една императорска ера

Снимка: АР/БТА

Утре ще бъде и първата реч на новия император, а на 4 май той ще приветства народа от балкона на двореца. През есента японското правителство ще покани гости от целия свят в чест на новия владетел.

Японският принц Нарухито и принцеса Масако присъстват на церемонията по абдикацията на император Акихито в Имперския дворец в Токио

Снимка: АР/БТА

Това е първата абдикация в Япония от повече от два века. Причината за нея е напредналата възраст на император Акихито и влошеното му здраве. За да може да се случи, японският парламент прие специален закон, който му позволи да се откаже от трона и да го предаде на сина си.

Японският император Акихито се покланя преди да напусне след церемонията по абдикацията си пред други членове на кралските семейства и висши държавни служители в Имперския дворец в Токио

Снимка: АР/БТА

Световни лидери изпратиха благодарствени послания към император Акихито

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин е изпратил писмо до абдикиращия император на Япония Акихито, в което изразява своята благодарност за положителния принос на монарха към мира и подобряването на отношенията между Сеул и Токио, предаде Асошиейтед прес.

От южнокорейското външно министерство казаха, че правителството е поздравило досегашния престолонаследник Акихито, който утре официално ще стане японски император. Сеул възнамерява да прати делегация в Япония за официалните тържества през октомври, на които са поканени чуждестранни лидери.

Напоследък отношенията между Южна Корея и Япония се влошиха заради претенциите на Сеул към Токио да плати обезщетения за използването на "жени за удоволствия" и робски труд от корейци по време на японското колониално управление в Корея от 1910 до 1945 г., припомни АП.

Пресслужбата на Белия дом съобщи днес, че президентът Доналд Тръмп е изразил от своето име, от името на съпругата си и на американския народ сърдечна признателност към император Акихито, който приключи с ритуалите по слизането си от трона, предаде ТАСС. В посланието си Тръмп припомня, че Акихито е приемал петима президенти на САЩ и че през 2017 г. самият той заедно със съпругата си Мелания е бил гост в императорския дворец в Токио. Тръмп изразява надежда, че и през "новата ера" ще продължи партньорството и сътрудничеството с Япония, която нарича "велик съюзник" на САЩ.

В послание на руския президент Владимир Путин, поместено днес на уебсайта на Кремъл, се изказва признателност към Акихито за проявеното от него внимание към руско-японските отношения. По думите на Путин тези отношения са претърпели "значително развитие" през годините на властването му. Президентът на Русия пожелава на оттеглящия се 85-годишен монарх и неговите близки "добро здраве, бодър дух, благополучие и дълголетие", предаде ТАСС.