В Токио днес ще се състои първата абдикация на император от над 200 години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Император Акихито извърши тази сутрин в шинтоистки храм ритуалите, свързани с абдикацията си

Снимка: АР/БТА

85-годишният император Акихито ще отстъпи престола на най-големия си син и престолонаследник - Нарухито, който ще стане 126-ият суверен на Япония.

Снимка: АР/БТА

Император Акихито извърши тази сутрин в шинтоистки храм ритуалите, свързани с абдикацията си. Япония отбелязва края на управлението му, като си припомня миналото и гледа с надежда към следващата епоха, предаде Асошиейтед прес.

По телевизията бяха излъчени кадри как Акихито, облечен в традиционни дрехи, влиза в главния храм Кашикодокоро, за да съобщи на боговете за оттеглянето си. Храмът е символичен дом на богинята на Слънцето - Аматерасу, почитана като прародителка на японските монарси.

Официалната церемония по абдикацията на император Акихито е 10 минути. Тя ще започне в 17 ч. местно време (8 ч. по Гринуич) в най-величествената зала на императорския дворец. Ще присъстват 300 души - членове на императорското семейство, на правителството и парламента, на съдебната и на местните власти, както и съпругите на почетните гости. Японският премиер Шиндзо Абе ще произнесе реч. После ще говори Акихито за последен път като император.

Император Акихито извърши тази сутрин в шинтоистки храм ритуалите, свързани с абдикацията си

Снимка: АР/БТА

Вижте още снимки >>

В полунощ на 30 април срещу 1 май местно време (15 ч. по Гринуич на 30 април) на императорския престол ще се възкачи Нарухито. Сменя се императорската ера - от Хейсей (което означава Постигане на мира) тя вече ще се казва Рейва (Красива хармония).

Утре, на 1 май, ще има церемония в две части. В първата част, на която не присъстват жени, на новия император ще бъдат предадени императорските регалии и печати. Малко след това ще протече втората ритуална част от церемонията, на която Нарухито ще произнесе първата си реч като император.

На 4 май новият император ще приветства народа от балкона на двореца. На 22 октомври интронизацията на императора ще бъде отпразнувана пищно в присъствието на 2500 гости от Япония и чужбина. Сред тях ще има много държавни глави. После ще има парад в центъра на Токио.