Това съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от световните агенции и БТА. Обект на нападението с кола бомба бе сградата на Службата за национална сигурност по време на заседание на министри и членове на службите за сигурност.

Източник на силите за сигурност съобщи, че Шаукат, който е съпруг на сестрата на Асад, е починал от раните си в болница в Дамаск.
Раджиха пък е загинал на място.

При атентата са ранени няколко високопоставени "силовици", включително вътрешният министър Мохамед Ибрахим аш Шаар и шефът на разузнаването Хишам Бехтияр.

Активисти в Дамаск съобщиха, че Републиканските гвардейци са отцепили болница "Шами", където са закарани пострадали от нападението. Телевизия Ал Арабия съобщи, че бунтовници са стреляли по охраната на президентския дворец в Дамаск.

Сирийската бунтовническа ислямистка групировка "Бригадата на исляма" пое отговорността за атентата в изявление във Фейсбук, предаде Ройтерс. Говорител на групировката потвърди пред агенцията по телефона автентичността на съобщението. Малко по-късно Свободната сирийска армия също пое отговорност за атаката.
"Това е вулканът, за който споменахме, ние едва сега започваме," заяви нейният говорител Касим Саадедин.

Според източник от сирийските сили за сигурност, цитиран от Ройтерс, атентаторът е работел като телохранител на вътрешния кръг на президента Асад. Според телевизията на движението Хизбула "Ал Манар" обаче терористичният акт е бил извършен от роднина на едно от длъжностните лица, който успял да проникне в сградата.
Камикадзето е задействал пояса си с експлозиви в залата, където протичала среща между министри и членове на службите за сигурност, заяви източник от сирийските сили за сигурност, цитиран от Франс прес.

Командващият на Свободната сирийска армия обаче отрече атаката да е била извършена от камикадзе. Рияд ал Асад заяви в интервю по телефона за АП от щаб-квартирата си в Турция, че бунтовници са поставили бомба в залата, където висшите представители на силите за сигурност се съвещавали и че всички участници в операцията са невредими. Той подчерта, че атентатът бележи "началото на края на режима".

Сирия заяви, че ще накаже извършителите на бомбения атентат и ще "отсече всяка ръка, която вреди на националната сигурност". "Въоръжените сили са решени да ликвидират бандите убийци и престъпници и да ги преследва където и да отидат. Който смята, че с нападането на някои високопоставени лица може да извие ръцете на Сирия, си прави илюзии", се казва в изявление на сирийските военни, прочетено по държавната телевизия.

По-късно държавната телевизия съобщи, че началникът на Генералния щаб Фахд ал Фридж е назначен за нов министър на отбраната на Сирия, предаде АФП.

От неделя Дамаск е зона на ожесточени боеве между сирийската редовна армия и бунтовниците. Това са най-тежките сражения в столицата от началото на въстанието през март 2011 г.

По-късно днес се очаква Съветът за сигурност на ООН да гласува по нова резолюция за Сирия, но Русия и Западът продължават да са на различни позиции за налагането на санкции, отбелязва АП.