След влизането в сила на спорния закон, ограничаващ чуждестранното влияние върху неправителствените организации (НПО) в Грузия, Вашингтон обяви забрани за влизане в страната на депутати от грузинската управляваща партия, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА.

Първоначално санкциите засягат между две и три дузини лица, включително членове на парламента от управляващата партия "Грузинска мечта" и членове на техните семейства, съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Ако Грузия не промени закона, срещу който месеци наред се провеждат масови протести, може да последват нови санкции.

Законът, който беше подписан от председателя на парламента в понеделник, налага по-строга отчетност на независимите медии и други организации на гражданското общество, ако те получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Критиците се опасяват, че това ще затрудни критичното отразяване в медиите и че, както в Русия, независимите организации ще бъдат възпрепятствани и заглушавани.

Управляващата партия "Грузинска мечта" оправдава закона с по-голяма прозрачност, като твърди, че той укрепва суверенитета на Грузия.

Милър опредеи закона и действията на грузинското правителство като антидемократични. Това действие застрашава европейското бъдеще на Грузия и е в разрез с грузинската конституция и желанията на народа, каза той.