Политическите взаимоотношения в момента са далеч от разбирането за това какво е политика и какво е политическо име, коментира пред Радио София политологът и преподавател в Софийския университет Страхил Делийски."Поради тази причина, тази разпокъсаност на политическия свят и подмяната му с проблематика далеч от същинския смисъл на политиката, прави така, че ние с притеснение да чакаме тези избори, притеснение относно избирателната активност, относно участието и разбирането в обществото за смисъла от едни демократични избори", каза Делийски.

По думите му, въпреки че политическият живот в момента е пъстър, изборът не е голям.

"Това е все едно да ви се пие кафе и да влезете в един магазин за чай, в който има 30 вида чай. Да, има 30 вида чай, но вие сте отишли за кафе, а кафе няма. Това горе-долу е изборът", обясни политологът.

Той добави, че голяма част от изследванията сочат, че отказът от участие в изборния процес е до известна степен функция на усещането, че изборите не произвеждат резултат.

"За да си разочарован от това, че изборите не произвеждат резултат, това означава, че ти очакваш резултат, очакваш да има правителство, очакваш след изборите нещо да се случи отвъд това да се влиза в нова кампания за нови избори. Ние сме на ръба на възприемането на легитимността на тази политическа система", посочи Страхил Делийски.

По отношение на ДПС, той коментира, че партията повече не може да бъде такъв фактор, какъвто е била преди конфликтите отвътре.