Най-малко 21 души загинаха при наводненията в Централна Европа, след като Дунав, Елба и Вълтава преляха и нанесоха големи щети в Германия, Чехия, Австрия, Словакия и Унгария.

Скъсалата се тази нощ дига на Елба е близо до село Фишбек в германската провинция Саксония-Анхалт, предаде Франс прес.
Властите наредиха да се евакуират около 1400 души от това и три други села в близост.

Заради поддалата дига бе затворен железопътен мост, което принуди влаковете от Берлин до Кьолн или Франкфурт да минават по друг маршрут.

В столицата на Саксония-Анхалт - Магдебург нивото на Елба леко спадна до 7,30 метра, след като вчера бе достигнало 7,48 метра. Обичайното равнище на водата в този район е около 2 метра.
Вчера властите наредиха евакуация на 23 500 души от Магдебург и околностите му.

Заплаха има за историческия център на град Лауенбург, провинция Шлезвиг-Холщайн, чиито жители вече са евакуирани. По данни на кризисния щаб днес равнището на водите на река Елба в този район е било 9,18 м и бавно, но методично продължава да се повишава.

Провинциите Бранденбург и Долна Саксония тепърва очакват реката да достигне най-високото си ниво.
Във Витенберге в Бранденбург Елба вчера достигна 7,85 метра, което е с 50 сантиметра повече от предишния й рекорд през 2002 г.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предприема поредна обиколка из страната, за да се запознае на място със създалата се ситуация. Тя ще посети градовете Витенберг и Пригниц в провинция Бранденбург.

В Унгария

Унгарската столица успя да избегне сериозни щети. В Будапеща укрепленията издържаха и равнището на Дунав днес вече започна да намалява, след като вчера достигна рекордна стойност от 8.91 метра. Измерванията тази сутрин са показали ниво от 8,88 м.

Нямаме данни за каквато и да е катастрофална ситуация и положението започва да се нормализира”, заяви кметът на Будапеща Ищван Тарлос на съвместна пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан.

Будапеща би трябвало да е вън от опасност към сряда”, посочи Орбан.

Жители на селища в Северозападна Унгария, които бяха евакуирани като предпазна мярка, могат да започнат да се връщат в домовете си от утре, каза още Орбан. Около 1400 души бяха евакуирани в цялата страна от четвъртък насам.

В Сърбия

В същото време властите в Сърбия започнаха подготовка за евакуация на жителите от районите, които могат да бъдат засегнати при очакваните в средата на седмицата наводнения.

Заместник-ръководителят на Управлението по извънредните ситуации към МВР на страната Джордже Бабич посочи, че равнището на водата в Дунав се покачва с всеки изминал ден и ще достигне своя максимум на 12 и 13 юни.

По думите на Бабич в момента най-опасна е ситуацията в община Беочин, където вече има наводнения в няколко селища.
„Там вече се провежда евакуация на хората и тяхното имущество”, отбеляза той.

Обстановката в българския участък на река Дунав засега остава спокойна. Повишенията на водните нива се движат в границата на 10-15 сантиметра и са далеч от стойностите при голямото наводнение по дунавското крайбрежие през 2006 г.

Вижте снимки от водното бедствие в Централна Европа