Украинските въоръжени сили контролират едва 20 процента от източния град Северодонецк, заяви днес кметът Олександър Стриук, цитиран от Ройтерс.

В интервю за агенцията той изрази надежда, че все пак Русия няма да успее да завладее изцяло Северодонецк - най-големият град в украинската Луганска област, който все още не е превзела.

Руската армия и сепаратистите от Луганска област влязоха миналата седмица в Северодонецк, след като дълго време подложили града на обстрел.

В момента руските сили контролират 60 процента от Северодонецк. Останалата част от града е "ничия земя", каза Стриук. Той допълни, че украинските въоръжени сили отбраняват яростно последните 20 процента от Северодонецк, които все още контролират.

Според него в града, който преди войната наброяваше около 100 хиляди жители, са останали около 12-13 хиляди души и е невъзможно тяхното снабдяване с храна или друга хуманитарна помощ, както и извеждането им на безопасно място. Градската администрация няма информация колко хора са загинали през последните дни.

Междувременно щабът на териториалната отбрана на провъзгласената от сепаратистите т. нар. Донецка народна република съобщи, че един цивилен е бил убит, а трима - ранени, в резултат на обстрел от страна на украинските въоръжени сили по град Горловка, предаде ТАСС.

Украинските власти не могат да осигурят вода и храна за жителите на Северодонецк

Украинските власти не могат да осигурят вода и храна за жителите на Северодонецк, призна кметът Олександър Стриук пред Ройтерс. В стратегически важния и от дни ударно обстрелват град в Луганска област са останали около 13 хиляди души.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства шестия пакет от санкции, наложени от Европейския съюз спрямо Русия. Зеленски подчерта, че с такава агресивна политика и курс на изолация от цивилизования свят Русия просто няма да може да се адаптира. "Практическият резултат е лишаване от десетки милиарди евро, които Русия няма да може да използва, за да финансира терора. Стратегически това поставя руската държава в периферията на съвременната икономика", коментира Зеленски.

А неговият съветник Михаил Подоляк обвини Европа и Съединените щати, че изпитват "ирационален страх" от Русия. "Финансовите приоритети на Запада имат предимство при вземането на решения", заяви той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков смята, че хората в окупираните от Русия украински региони Херсон, Запорожие и Донбас трябва сами да решат бъдещето си и Кремъл не се съмнява, че те ще вземат "най-доброто решение".

По-рано Украйна предупреди, че анексирането на регионите от Русия ще сложи край на мирните преговори между двете страни.

По данни на ЕС близо три милиона украинци са потърсили убежище в страни от съюза. Общо 6 милиона и 800 хиляди са напуснали Украйна. От началото на войната са загинали 4149 цивилни, от тях 267 деца, обяви ООН. Близо 5000 са ранените.

Аналена Бербок: Русия се опитва да "унищожи цивилизацията" в Донбас

Русия е възприела стратегия да изравнява със земята селища от безопасно разстояние в украинския регион Донбас, заяви днес германската министърка на външните работи Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс. Тя посочи, че по тази причина за Берлин е още по-важно да изпрати на Киев отбранителни оръжия.

Русия води война, за да "обезлюди и унищожи цивилизацията" в Източна Украйна, каза германската външна министърка пред парламента. "Град след град, село след село, руските войски ги разрушават от безопасно разстояние. Първо с ракети, след това с военни самолети и артилерия, а после, когато всичко е изравнено със земята, влизат танковете", заяви Бербок.

Тя изтъкна, че Германия трябва да изпрати повече артилерия, безпилотни самолети и противовъздушни оръжия, за да помогне на Украйна да се защити от тази яростна атака".

Руският президент Владимир Путин "фундаментално променил" стратегията си, след като не е успя бързо да превземе Украйна, отчете Бербок. Според нея Путин "сега разчита, че ще има повече сдържаща сила, отколкото ние, които подкрепяме Украйна".

Украйна е получила от Белгия бракувани гаубици, произведени в САЩ

В Украйна са били доставени бракувани гаубици, които по-рано са били собственост на белгийските въоръжени сили. Това съобщи пред Федералния парламент на Белгия министърът на отбраната Людивин Дедондер.

Тя добави, че оръдията са били прехвърлени през няколко организации и не е напълно изяснено как са достигнали до Украйна. По нейните думи това въоръжение е необходимо на украинската страна за защита срещу руското нападение.

Министърът отбеляза, че през 2015 г. гаубиците са били продадени на частно дружество, което по-късно ги е препродало не неуточнен купувач. Медиите уточняват, че непосредствено преди да бъдат бракувани, гаубиците M-109A4BE, произведени в САЩ, са преминали възстановителен ремонт.