Американският институт за военни изследвания (ISW) публикува поредната оценка на ситуацията на фронта. Основният извод от него е, че руската армия успешно напредва към Лисичанск от юг, избягвайки пряко настъпление от Северодонецк, което е свързано с необходимостта да се форсира през река Северски Донец.

"Руските войски вероятно ще осигурят настъплението и ще могат да атакуват покрайнините на Лисичанск през следващата седмица", се казва в съобщението.

Преди това генералният щаб на ВСУ съобщи, че руската армия е успяла да превземе няколко селища южно от Лисичанск. В резултат на това, според съветника на ръководителя на украинската президентска канцелария Алексей Арестович съществува заплаха от локално обкръжение на част от украинските войски в района на селищата Золотое и Горское.

В същото време институтът твърди, че "за да превземат Лисичанск, руските войски вероятно ще трябва да водят същите битки за всяка сграда, както в Мариупол и Северодонецк". "Руските действия по оста Изюм-Славянск все повече затихват, тъй като руската армия дава приоритет на действията край Северодонецк", смятат наблюдателите на ISW.

Относно ситуацията край Харков експертите на ISW пишат, че "руските сили продължават да се съсредоточават върху забавянето на украинското контранастъпление в югоизточната и североизточната част на Харков.

В района на Херсон и Николаев руските войски вероятно са успели да си върнат частта от източния бряг на река Ингулец, която украинските въоръжени сили контролират от 28 май. Става дума за крайбрежния участък близо до границата на Херсонска и Николаевска област. "На 21 юни руските войски продължиха да разполагат дългосрочни огневи позиции, да извършват въздушно разузнаване и да обстрелват населени места на границата между Херсонска и Николаевска и Херсонска и Днепропетровска област", се казва в доклада.

По-рано украински източници съобщиха за украинска контраатака край Херсон.

Освен това голяма част от обобщението на Института за изследване на войната е посветена на предполагаемите кадрови промени в руското ръководство на военната операция.

"Наскоро Кремъл смени командира на руските въздушно-десантни войски и сега може би пристъпва към радикална промяна на цялото командване на руската инвазия в Украйна, което може да показва желание да бъдат наказани висшите офицери, отговорни за неуспехите в Украйна", смятат експертите на ISW.

Институтът се позовава на съобщения в няколко руски медии, че Михаил Теплински, началник на Генералния щаб на Централния военен окръг, е заменил Андрей Сердюков като командир на въздушно-десантните войски. "На 17 юни украински източници съобщиха, че Кремъл е уволнил Сердюков заради лошото му представяне по време на инвазията и големия брой жертви сред личния състав", припомня ISW, но отбелязва, че не е възможно да провери тези твърдения.

Украйна харчи 5-6 милиарда долара месечно за войната, заяви междувременно ръководителят на Американската агенция за международно развитие (USAID) Саманта Пауър в токшоу. Според нея това са "зашеметяващи" разходи и обещаната помощ от САЩ в размер на 7,5 млрд. долара няма да ги покрие. "Знаем, че тези пари няма да са достатъчни, знаем, че в бъдеще ще е необходима още по-голяма пряка бюджетна подкрепа", каза Пауър.

Междувременно говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ окачестви като "потресаващ" факта, че официален представител на Русия намеква за предстояща смъртна присъда за двамата американци, пленени в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди това говорителят на Кремъл каза, че съдбата на американците зависи от решение на съда и че той не изключва присъдата срещу тях да е смъртна. "Потресаващо е официален представител на Русия даже да намеква за смъртна присъда на американски граждани . . . в Украйна", заяви Джон Кърби, координатор за стратегическите комуникации в Съвета.

Той каза още, че президентът на Русия Владимир Путин, като блокира износа на зърно от Украйна, използва храните и продоволствията като оръжие.