Бившият шеф на "Киберпрестъпност" Явор Колев е познавал хакера "Емил Кюлев". Това обяви самият той пред NOVA.

По думите на експерта мъжът е действал без помощници и нямал специално образование в компютърните науки.

"Познавам го, действаше сам. След спекулациите, че е пробил базата данни на застрахователната компания "Лев Инс", се укри в чужбина и дълго време беше извън България. Не се поддаваме на подобен вид изнудване. Бяха събрани достатъчно данни от наша страна за неговата дейност. Те бяха предоставени на правоохранителните органи", коментира Колев и добави:

"Сега, когато се върна, нашите органи го задържаха. Когато си в един такъв престъпен бизнес, обменяш много опит и умения със свои колеги и партньори. Той няма специално образование. Доколкото знам е абсолютно самоук".

Хакерът с псевдоним "Емил Кюлев" е задържан за 72 часа по обвинения за многократни неправомерни действия (компютърни престъпления) - нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и др.

Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е осъществяван в периода от март 2020 г. до януари 2024 г.

Още през 2020 година, тогава непълнолетен, той започна да изпраща имейли до медии, в които обясняваше и предлагаше да продава данни от МВР, съдилища, прокуратурата, парламента, медии и частни компании.