Беларус разположи нови сили за противовъздушна отбрана по границата си с Украйна, за да осигури защита на "обектите от критичната инфраструктура" на фона на повишената активност на украински дронове в района, съобщи високопоставен беларуски военен командир, цитиран от Ройтерс.

Обстановката в небето над границата остава напрегната, каза полковник Андрей Северенчик, началник на беларуските Зенитно-ракетни войски, добавя БТА.

"Готови сме да използваме решително всички налични сили и средства за защита на нашата територия и население от възможни предизвикателства във въздушното пространство", посочи той, цитиран в профила в социалната мрежа "Телеграм" на беларуското министерство на отбраната.

По-рано днес от ведомството заявиха, че разполагат с данни, сочещи, че Украйна прехвърля нови войски, въоръжение и военна техника към северната Житомирска област, която граничи с Беларус.

През седмицата Минск, който е съюзник на Русия във войната с Киев, заяви, че беларуските сили са свалили квадрокоптер (четиримоторен дрон - бел. ред.), който пресякъл незаконно границата откъм Украйна, "за да събира сведения за беларуската погранична инфраструктура".

Засега няма коментар от страна на Киев.