Европейският съюз категорично осъжда насилието в Украйна и призовава за сдържаност и спазване на свободата на събрания и изразяване.

Това заяви днес председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой след срещата на върха ЕС-Русия в Брюксел, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

Той подчерта, че програмата на съюза "Източно партньорство" не цели да повлияе на отношенията между Русия и нейните съседи, а ще спомогне за тяхното развиване.

На пресконференция Херман ван Ромпой потвърди, че Брюксел остава в готовност да подпише с Украйна споразумението за асоцииране.

Руският президент Владимир Путин заяви, че днешните преговори по ключови въпроси от двустранния дневен ред са преминали "в делова и конструктивна атмосфера".

По думите му, обсъдени са били стратегията и задачите на двустранното сътрудничество, вкл. "създаването на единно икономическо и хуманитарно пространство от Лисабон до Тихия океан".

Държавният глава на Русия декларира, че Москва няма да преразглежда договорите с Украйна за доставка на газ и отпускане на кредит, ако опозицията поеме властта в тази страна.

Путин отхвърли всякаква чуждестранна намеса във вътрешните работи на Украйна, осъждайки косвено посещението в Киев на ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън, предаде Франс прес.

ДПА посочва, че на днешния форум ЕС-Русия е било договорено двете страни да поведат експертни преговори за изглаждане на недоразуменията относно сътрудничеството на ЕС с източните му съседи.

"Не можем да си позволим нови разделителни линии в Европа", каза Путин по темата „Източно партньорство“.

Председателят на европейската комисия Жозе Мануел Барозу констатира, че Путин "няма проблем" с програмата "Партньорство за мир", която обхваща и Украйна, но иска "да знае последиците от тези споразумения за руската икономика", предаде ДПА.