Вчера Вашингтон обяви допълнителни санкции срещу руски и украински физически и юридически лица заради ситуацията в Украйна, напомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. ЕС пък ще готви "черен списък" на физически и юридически лица.

На правителствено заседание днес, премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че антируските санкции, включително допълнителните, изобщо няма да са от помощ за Украйна. По думите му ограниченията са незаконни, тъй като не произтичат от решения на ООН, предаде Интерфакс.

"Санкциите са зло, те не внасят оптимизъм нито в икономиката, нито у хората и никога не носят очевиден успех", каза премиерът пред министрите си. Нещо повече, санкциите "не могат да нанесат т. нар. неприемливи щети на икономиката, подложена на подобен натиск. Международният опит показва, че такива санкции още не са поставили никого на колене", добави Медведев.

Премиерът прогнозира, че новите санкции "за жалост ще съдействат за по-нататъшно засилване на антиамериканските и антиевропейските нагласи", но ще "сплотят обществото в Русия срещу страните и хората, които се опитват да ограничават страната ни и действат против интересите на нейните граждани".

"Това просто ще ни върне в 80-те години в отношенията с държавите, въвеждащи такива санкции. Печално. Ако такава е целта на нашите партньори, тя скоро ще бъде постигната", увери Дмитрий Медведев.

Руски депутат: Със САЩ да се говори от позиция на силата

Депутатът от Държавната Дума Леонид Калашников предложи в отговор на санкциите, Москва едностранно да замрази договора за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения СТАРТ-3 и споразумението за транзитно преминаване през Русия на товари за НАТО в Афганистан.

"С американците трябва да се разговаря само от позиция на силата. Трябва да преразгледаме договора СТАРТ-3, условията на афганистанския транзит, да ги замразим. Трябва да погледнем различни варианти", категоричен бе Калашников, който е част от ръководството на външнополитическата комисия в Думата.

По думите му действията на САЩ във връзка с Украйна не са насочени към нормализация на положението в тази страна - целта е да се постигне пълна международна изолация на Русия.

"Украйна е само брънка от американската политика срещу Русия. Санкциите щяха да бъдат наложени, дори ако Русия бе вдигнала стена по границата с Украйна. Европа напълно си дава сметка какво представляват САЩ и политиката им, но е вградена в тази политика и принудена да се съобразява с нея. Остава да се надяваме, че икономическите отношения с Русия не ще позволят (на Европа) да прави необмислени стъпки", добави депутатът.