Основателят на френската крайнодясна партия "Национален фронт" и баща на сегашната му лидерка Марин льо Пен е наел за сметка на ЕС парламентарен помощник, но не може да докаже, че помощникът наистина е работил.

В документ, с който разполага АФП, генералният секретар на Европейския парламент Клаус Веле изисква Жан-Мари льо Пен да възстанови сумата 320 026,23 евро, изплатена "неправомерно" между 2009 и 2014 г. на парламентарния му помощник Жан-Франсоа Жалк, днес също евродепутат.

През това време Жалк е работил другаде, а Льо Пен "не представя нито обяснение, нито доказателство за дейността му като парламентарен помощник", отбелязва Веле.

Междувременно е било намалено наполовина и евродепутатското възнаграждение на Льо Пен. Сега той вече получава 3100 евро чисти. А от началото на май му е спряно и изплащането на суми за служебни разходи в размер 4300 евро.

Мерките срещу 88-годишния евродепутат са взети при по-широко разследване за помощници, наемани от "Национален фронт", е потвърдил говорител на Европарламента.

"Не можем обаче да навлизаме в подробности", е подчертал обаче той.

Искане има и към друг евродепутат от същата партия - Брюно Голниш, според източници, запознати с темата. Той пък трябвало да възстанови 380 000 евро.

Парижката прокуратура от март т.г. разследва възнагражденията, изплатени от европейските фондове на двайсетина помощници на евродепутати от "Национален фронт". Те са заподозрени, че са работили за ЕП само фиктивно.

Предварително парламентът бе сезирал европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.