Ракетен обстрел на центъра на югозападния украински град Виница уби 20 души, съобщи зам.-ръководителят на кабинета на президента - Кирил Тимошенко, цитиран от информационната агенция УНИАН.

Сред жертвите има три деца, а за атаката с "Калибър" Украйна обвинява руските военни.

90 жители на града са ранени и са потърсили медицинска помощ в болници.

Според Юрий Игнат от командването на Военно-въздушните сили на Украйна по Виница са били изстреляни крилати ракети "Калибър" от руска подводница в акваторията на Черно море. Две от тях са били прихванати и унищожени.

"Има сериозни разрушения, пострадали граждани и сгради. Поразени са граждански обекти. Това е площад, където е имало много хора, разхождали са се родители с деца", коментира Игнат пред УНИАН.

Ракетният удар е бил нанесен в самия център на града, чули са се няколко взрива, а недалеч от мястото се намира неголяма църква и ритуална служба, където в този момент е имало хора на поклонение. Певицата Роксолана, която готвеше голям концерт в града за днес, пък съобщи, че има пострадали от екипа й и дори загинал. Един от групата е тежко ранен.

Началникът на националната полиция Игор Клименко съобщи, че ракетите са поразили офис сграда и са нанесли щети на намиращи се наблизо жилищни сгради, след което са причинили огромен пожар, който се е разпространил в паркинг и опожарил автомобили.

"Какво е това, ако не откровен терористичен акт", реагира в Телеграм и самият украински президент Володимир Зеленски.

Скрийншот: Телеграм, УНИАН

"Обстрелът с крилати ракети по центъра на града през деня е не просто нарушение на правилата на войната. Това е отрицание на логиката и достиженията на цивилизацията като такава. И цивилизацията ще отговори на това. Няма да е бързо, понеже няма такава възможност", коментира атаката съветникът на Зеленски - Алексей Арестович.

Руското министерство на отбраната засега не е коментирало обвиненията на Украйна за атаката по мирното население на Виница.

УНИАН цитира главната редакторка на RT Маргарита Симонян, наричана от украинците главна пропагандаторка на Кремъл. Журналистката е отправила запитване към МО на Русия коя е била целта на удара, като са й обяснили, че мишена е бил Домът на офицера, където в този момент е имало украински военни.