Руският президент Владимир Путин днес призова за по-оптимизирано вземане на решения за руската военна кампания в Украйна. Този призив той отправи към участниците в новосъздадения Координационен съвет, предназначен да мобилизира подкрепата за руската инвазия (доставките на оръжия и на нужното за самите военни), която навлезе вече в деветия си месец, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Путин сформира съвета миналата седмица, когато въведе военно положение в четирите частично окупирани украински области, които обяви за част от Русия, но където руските сили понесоха редица неуспехи на бойното поле срещу укрепналата украинска армия.

Координационният съвет беше оглавен от руския премиер Михаил Мишустин, а негови заместници станаха вицепремиерът и ръководител на правителствената канцелария Дмитрий Григоренко и друг вицепремиер и министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. В съвета влязоха и други вицепремиери, министри и ръководители на ведомства.

Говорейки чрез видеовръзка на заседанието на съвета, Путин отбеляза, че страната е изправена пред "нови сериозни предизвикателства" и подчерта необходимостта от "по-високо темпо във всички области", цитира го Асошиейтед прес.

"Работата в този формат продължава една седмица, това е малко време и, разбира се, може би проектът на целевите задания на Координационния съвет не е готов по обективни причини, но все пак ви моля да го изготвите възможно най-скоро", каза Путин, цитиран от Интерфакс.

Изказванията на руския президент и тези на някои от членовете на съвета по същество са мълчаливо признание, че Русия не е била напълно подготвена за съпротивата, която е срещнала от страна на Украйна, чиято столица Киев устоя на руските опити да бъде превзета в началото на руската инвазия, отбелязва Ройтерс.

Путин каза, че засилената координация между държавните институции и регионите е необходима, за да се направлява работата на правителството за производството на повече екипировка за руските сили и за осигуряването им с по-добра медицинска и логистична подкрепа, макар и да не уточни в детайли как ще стане това.

"Много пъти, с много от вас, които сега участват в това съвещание, обсъждахме въпроси, свързани с необходимостта от обновяване на цялата ни работа за подобряване на административните процедури, и много пъти сме разглеждали тези проблеми от различни страни", каза Путин пред съвета, чието съвещание бе предавано по телевизията.

"Сблъскахме се с определени трудности и с необходимостта да модернизираме нашата работа, да ѝ дадем нов импулс и нов характер още в периода на пандемията от коронавируса. Тогава успяхме да направим много неща от гледна точка на обновяване на нормативната база, избавяне от архаичните процедури, които ни пречат да вървим напред с такива темпове, каквито са необходими на страната", допълни руският президент.

По думите на Путин вече много пъти във връзка с различни поводи и в сферата на икономиката, и в сферата на провеждането на специалната военна операция се е говорило за обновяване на процедурите, на нормативната база за вземане на решения по различни въпроси. "Това се отнася и до икономиката като цяло, отделните отрасли на стопанството, въоръжените сили, осигуряването на специалната военна операция с всичко необходимо", каза руският лидер.

"Административната реформа е невъзможна без по-широка координация между всички институции: икономическия сектор, сектора на сигурността, регионите", допълни руският президент.

"Координационният съвет ще започне да работи на редовна база и ще ви докладваме за взетите решения, както е предвидено в указа - на седмична база", каза на Путин премиерът Мишустин.

Дори преди Путин да започне частичната мобилизация на стотици хиляди руски мъже миналия месец за войната в Украйна, руските войниците се оплакваха в социалните медии, че са лошо екипирани. Например на много от тях се наложило да си купят бронежилетки със собствени средства.

Ппремиерът Мишустин каза на Путин: "Трябва да ускорим работата за увеличаване на производството на лични защитни средства. Необходимо е да мобилизираме целия капацитет на леката промишленост, включително малките предприятия, за производство на военна екипировка. Трябва да направим така, че нашите защитници да не изпитват липса на екипировка".

Какво още каза председателят на Съвета Мишустин

В Руската федерация е установена обратна връзка с мобилизираните граждани, на горещата линия са постъпили около 1,5 милиона обаждания, броят им намалява, каза министър-председателят, цитиран от Интерфакс.

"Има и други направления, в които ще се работи системно. На първо място, това се отнася за доставките на гориво, енергийните въпроси, комуникациите, базите данни, аналитичното осигуряване. И, разбира се, изграждането на обратна връзка с мобилизираните и техните семейства", каза Мишустин в отчета си пред Путин.

"Съгласно вашето указание, такава система за информиране вече е изградена. Има телефонна линия за поддръжка с номер 122, където хората получават необходимата им информация", припомни министър-председателят и отбеляза, че горещата линия е получила около 1,5 милиона обаждания, и броят им непрекъснато намалява.

"Беше намален до 20 000 на ден", каза той.

Според Мишустин, в базата данни на горещата линия има повече от 600 отговора. "Когато постъпват въпроси, тя (базата данни) се разширява", подчерта Мишустин.

Премиерът посочи, че голяма част от отговорите на въпросите на мобилизираните граждани и членовете на техните семейства са публикувани на правителствения портал "Обяснение.рф".

Министър-председателят отбеляза, че почти 18 милиона души са посетили тази платформа от началото на мобилизацията.