Руският президент Владимир Путин е подписал указ за въвеждане на военно положение в анексираните територии на Украйна - самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република и окупираните части на Херсонска и Запорожка област.

По време на онлайн заседание на руския Съвет за сигурност той обясни, че военното положение е било в сила в тези територии преди те да бъдат "присъединени към Русия". "Сега трябва да формализираме този режим в рамките на руското законодателство. Ето защо подписах указ за въвеждане на военно положение в тези четири области на Руската федерация", заяви Путин.

Той също така обяви, че на ръководителите на руските региони ще бъдат предоставени допълнителни правомощия за гарантиране на сигурността.

Законът позволява на властите в съответните региони да предприемат различни мерки. С подписването на президентския указ длъжностните лица могат да:

Засилят охраната на обществения ред и сигурността във военни, важни правителствени и специални обекти. Да забраняват или ограничават пътуванията на гражданите извън регионите.

Въвеждане на военна цензура на депешите и съобщенията, контрол на телефонните комуникации. Използване на медиите за целите на отбраната. Да задържат граждани и превозни средства за максимум 30 дни. Да извършват личен обиск на лица, техните вещи, домове и превозни средства. Да налагат полицейски час (забрана за влизане на хора по улици и други обществени места в определени часове от денонощието). Изземване на активи, необходими за отбраната, от организации и лица със заплащане на тяхната стойност. Привличане на гражданите да работят за нуждите на отбраната, за възстановяване на разрушените животоподдържащи системи, за участие в борбата с пожарите.

От гледна точка на руското законодателство войната и военното положение са различни понятия.

Междувременно Службата за военно разузнаване на Обединеното кралство съобщи, че четирима от петимата генерали, които са отговаряли за оперативното командване на руските сили по време на инвазията в Украйна през февруари 2022 г., вече са били принудени да подадат оставка. Това сочи ежедневният преглед на разузнавателната информация, публикуван в Twitter на британското министерство на отбраната.

Според британските експерти командирите, които са заменили уволнените генерали, "досега не са направили почти нищо, за да подобрят бойните операции на Русия". Разузнавателната агенция не съобщава имената на уволнените руски генерали.

В сводката се твърди, че руското военно ръководство, отговарящо за "специалната операция" в Украйна, се справя все по-зле. В прегледа се казва, че на тактическо ниво "все по-остро се усеща недостигът на обучени младши офицери, които да организират и ръководят новомобилизираната армия.

Според британското разузнаване лошото командване на ниво младши офицери "вероятно допринася за ниския морал и слабата сплотеност на подразделенията в много части на руските въоръжени сили".

На 8 октомври руското министерство на отбраната назначи нов командир на руските войски в Украйна - генерал Сергей Суровикин. Тогава за първи път от началото на инвазията в Украйна руското министерство на отбраната разкри името на човека, който ръководи войските. Вчера Суровикин даде интервю, в което определи ситуацията в Херсонска област като тежка - нещо нетипично за поведението на руското командване. Жителите в Херсон бяха призовани да се евакуират със съобщение тази сутрин.

Междувременно се появи и реакция от Киев относно случващото се в града и областта.

"Руснаците се опитват да сплашат жителите на Херсон с фалшиви послания за обстрел на града от нашата армия, както и да пробутат пропаганден трик с евакуацията. Доста примитивна тактика, като се има предвид, че украинските въоръжени сили не обстрелват украински градове - това го правят единствено руските терористи, като самолети падат върху жилищни сгради дори в Русия", написа ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак.

Междувременно бяха подновени руските обстрели на украински градове, за взривове и работа на ПВО бе съобщено в Киев, Виница, Ивано-Франковск, Чернигов и други.