Бърза и победоносна война, която да сплоти малките народи в състава на Руската федерация, и която да предотврати набиращите сила националистически пориви сред буряти, дагестанци и чечнци. Това е една от възможните причини, поради която Владимир Путин започна войната в Украйна. Освен руснаците, в състава на огромната федерация живеят още десетки други националности, между които в последните години противоречията нарастват. Путин обаче иска да види единен народ, който да възвърне имперското величие на Русия. А това предполага връщането на украинската територия в състава на Русия, защото това е някогашната Киевска Рус. Това е началото на някогашната Руска империя, каза Чавдар Стефанов, журналист и дългогодишен кореспондент на БНР, БНТ и БТА в Москва. Освен това, земята на Украйна беше житницата на СССР, а днес и на Европа, допълни Стефанов.

  • Защо Киев е толкова значим за НАТО?
  • Може ли да се сравнява руското нахлуване в Украйна с въздушните удари на САЩ в Сърбия и операциите в Ирак, Либия и други държави?
  • Рухна ли представата за мощта на руската армия?
  • Защо руското общество продължава да вярва на Путин?
  • Успяха ли европейските лидери да обяснят на гражданите на ЕС, защо трябва да платят санкциите срещу Русия, заради война с държава, която нито е член на НАТО, нито на ЕС?

Отговорите на Чавдар Стефанов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Чавдар Стефанов е завършил факултета по журналистика в СУ "Свети Климент Охридски". Започва работа в БНР като репортер и новинар. Води първото издание на предаването "12+3" и става един от основателите и водещите на предаването "Хоризонт за вас". Той е сред издателите и основателите на списание "Свободно слово", излизащо с подкрепата на Швейцарското национално радио и телевизия. Работил е в Москва като кореспондент на БНР, БНТ и БТА. Бил е зам.-главен редактор в радио "Експрес", програмен директор на радио "Фокус" и зам.-главен редактор в телевизия ТВ+.