Украинското правителство призова днес жителите, избягали от страната заради войната, да не се връщат преди пролетта, поради щетите, нанесени на електроснабдителната и отоплителната система, предаде ДПА.

"Ако имате възможност, останете и прекарайте зимата в чужбина!", заяви заместник министър-председателката Ирина Верешчук по националната телевизия.

Тя каза, че енергийната система е нестабилна заради руските удари.

"Виждате какво прави Русия, всичко го виждат. Да се върнете сега би означавало отново да застрашите себе си, децата си, всичките си уязвими роднини, които са болни, с ограничена подвижност или стари", допълни Верешчук. "Трябва да преживеем тази зима", заяви тя.

Верешчук каза също, че напролет очаква много хора да се завърнат в родината, за да възстановят разрушеното и да пратят децата си на училище в Украйна.

По данни на ООН 7,7 милиона украински бежанци са регистрирани в други европейски страни от началото на руската инвазия в края на февруари, пише БТА. Има също така няколко милиона разселени в самата Украйна.

Русия заяви, че силите ѝ са отблъснали украинска атака в Херсонска област

Руските сили са отблъснали украински атаки в южната Херсонска област и в източната Луганска област на Украйна, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

В момента поставените от Москва власти в Херсонска област евакуират десетки хиляди цивилни на изток от река Днепър, изправяйки се пред украинска контраофанзива, в резултат на която Киев вече си върна обширни територии, завзети от руските сили в първите дни на войната, съобщи Ройтерс.