Московският областен съд потвърди присъдата на американската баскетболистка Бритни Грайнър, осъдена по дело за притежание на наркотици и контрабанда, съобщи Интерфакс.

В същото време по искане на прокуратурата съдът преизчисли времето на задържане под стража по формулата "един ден предварителния арест се равнява на ден и половина в наказателна колония". След преизчисляването Грейнър остава да прекара осем години в затвора.

Адвокатите на американската баскетболна звезда призоваха руския апелативен съд да я оправдае или поне да намали деветгодишната ѝ присъда, която според тях не отговаря на престъплението притежание и контрабанда на масло от канабис, съобщи Ройтерс.

"Нито един съдия няма с ръка на сърцето да заяви, че деветгодишната присъда на Грайнър съответства на руското наказателно право", заяви нейният адвокат Александър Бойков пред съда, заседаващ в тричленен състав.

Грайнър, двукратна олимпийска златна медалистка, беше арестувана на 17 февруари на московско летище "Шереметиево" с флакони за вейп, съдържащи масло от канабис, което е забранено в Русия. Присъдата ѝ беше произнесена на 4 август.

На първоначалния процес тя се призна за виновна по обвиненията, но заяви, че е направила честна грешка" и не е имала намерение да нарушава закона.

Заседанието по обжалването се проведе в съда в Красногорск близо до Москва, като Грайнър взе участие чрез видеовръзка от център за задържане.

Прокурорът заяви пред съда, че присъдата е "справедлива".

Мария Благоволина, също представляваща Грайнър, подчерта, че в действията ѝ не е имало умисъл. "Веществото е използвано за медицински цели", добави тя.

Бойков изброи поредица от процедурни пропуски в присъдата на Грайнър, но призова "ако съдът иска да я накаже, да ѝ даде нова, "справедлива" присъда и да смекчи наказанието", но това не се случи.

САЩ и Русия разговарят за евентуална размяна на Грайнер срещу осъден в Америка руснак. Трафикантът на оръжие Виктор Бут, осъден на 25 години в САЩ, е споменат като възможен кандидат за размяна.