Руският президент Владимир Путин провери процеса на подготовка на мобилизираните на полигона на Западния военен окръг в Рязанска област, съобщи РИА Новости. Върховният главнокомандващ инспектира бойното снаряжение на подразделенията, както и готовността на военнослужещите за изпълнение на задачи в районите на спецоперацията в Украйна.

Вижте снимки от посещението

На полигона Путин присъства на практическите занятия по тактическа, огнева, инженерна и медицинска подготовка на запасняците. Те демонстрираха преодоляване на десантно-щурмова полоса и упражнение по борба с бронетехника срещу условен противник в близък бой.

По-късно Путин е посетил и многофункционален стрелбищен комплекс, където мобилизираните тренират различни методи на стрелба в състава на подразделенията. Заниманията се провеждат под ръководството на командири и военни инструктори с боен опит.

Държавният глава е изпробвал снайперска пушка "Драгунов", след което, екипиран със защитни очила и наушници, произвел няколко изстрела от положение легнал.

"Обучението на мобилизираните се провежда с повишен интензитет, като през този период всеки военнослужещ ще използва най-малко 600 бойни патрона и пет гранати в хода на личната си подготовка", уточниха от Министерството на отбраната.

От 21 септември в Русия тече частична мобилизация според президентския указ на Владимир Путин. Според военния министър Сергей Шойгу, запасняците са необходими за контрол на фронтовата линия от 1000 километра и освободените територии в Украйна.