Президентът на САЩ Джо Байдън определи руските атаки по украински цивилни като проява на слабост от страна на руския президент Владимир Путин, предаде ДПА.

"Мисля, че Владимир Путин е в невероятно тежко положение", каза Байдън. По думите му руският лидер "се опитва да сплаши Украйна, за да я накара да капитулира. Но тя няма да го направи", каза Байдън в отговор на журналистически въпрос, пише БТА.

В Обединеното кралство началникът на генералния щаб на британските въоръжени сили адм. Тони Радакин заклейми ядрената риторика на руския президент като "изключително безотговорна" и призова международната общност да остане единна в противопоставянето си на нея, предаде Ройтерс.

"Путин не остана с много варианти. Оттук идва и ядрената риторика", каза той в реч.

Радакин отказа да коментира каква според него e вероятността Путин да се готви да нанесе ядрен удар в Украйна.

"Мисля, че няма да се изненадате, ако избегна да се ангажирам с точен процент на вероятност пред вас", каза той в отговор на въпрос от аудиторията след речта си.

"Единствено бих изтъкнал безразсъдството на Русия да използва подобен език за ядрените оръжия, това е признак за отчаяние. Трябва да концентрираме вниманието си върху оказването на трайна подкрепа на Украйна и да не допускаме да бъдем въвличани в безразсъдно говорене."