Русия обвинява Украйна, че може да планира да използва "мръсна бомба". Киев и западните му съюзници отхвърлят това твърдение, като настояват, че е абсурдно да се мисли, че Украйна би отровила собствената си територия, и казват, че Москва може да отправя обвинението, за да оправдае ескалация на конфликта, посочва Ройтерс.

Агенцията представя справка какво представляват т.нар. мръсни бомби и как те могат да бъдат използвани в Украйна - било като реална заплаха или като основа за пропаганда.

Мръсната бомба е конвенционално взривно устройство с отровен ядрен материал. Тя не предизвиква сриваща градове атомна експлозия, а е предназначена да разпространява отровен отпадък. Специалистите по сигурността се тревожат от нея като вид терористично оръжие, което може да бъде използвано срещу населени места, за да предизвика опустошение сред гражданското население, а не толкова като тактическо средство, което да бъде използвано от воюващите страни в един конфликт.

Според експертите непосредственият ефект върху здравето вероятно би бил ограничен, тъй като повечето хора в даден засегнат район биха могли да избягат, преди да поемат смъртоносно количество радиация. Но икономическите щети биха могли да бъдат значителни, в случай че се наложи да бъдат евакуирани градски райони или да бъдат изоставени цели градове.

В показания пред американския Сенат при президентството на Барак Обама физикът Хенри Кели, който тогава ръководеше Федерацията на американските учени, очерта широк кръг от хипотетични сценарии в зависимост от количеството и вида на използвания ядрен материал и обхвата на неговото разпространение.

По думите му евентуална бомба с радиоактивен цезий от поставена на неподходящо място или открадната медицинска апаратура може да наложи евакуацията на район, обхващащ каре от сгради в даден град, правейки го опасен за десетилетия напред. Парче радиоактивен кобалт от завод за лъчева стерилизация на хранителни продукти може да зарази зона с площ от 1000 квадратни километра.

Русия изпрати снощи писмо до ООН, в което представи твърденията си за възможно използване на мръсна бомба от Украйна. Дипломати казаха, че Москва планира да повдигне въпроса на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН днес.

Началникът на руските войски за радиационна, химическа и биологична защита генерал-лейтенант Игор Кирилов заяви, че целта на Киев при подобно нападение би била да обвини Москва.

Украйна и нейните западни съюзници определят твърденията на Русия като абсурдни, особено в момент, когато украинските сили отвоюват територии на бойното поле.

В съвместно изявление САЩ, Великобритания и Франция нарекоха руските твърдения "откровено неверни" и предупредиха Москва да не ги използва като "претекст" за ескалация.

Кремъл предупреди Запада, че е опасно да пренебрегва руската позиция.

Украинският президент Володимир Зеленски намекна, че Русия може да използва твърденията като прикритие за свои планове за подобно нападение.