Руският президент Владимир Путин възнамерява в рамките на срещата на върха на нормандската четворка в понеделник, 9 декември, в Париж да проведе двустранни срещи с украинския президент Володимир Зеленски, с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"(Планираме) да проведем твърде важни двустранни срещи и с президента Макрон, и с канцлера на Германия Меркел, и с украинския президент Зеленски", отбеляза Песков.

По думите му Кремъл очаква, че срещата на върха на нормандската четворка ще допринесе за уреждане на конфликта в Югоизточна Украйна и ще потвърди безалтернативността на процеса "Минск 2".

"(Путин) е настроен сериозно, а очакването е само едно - да се допринесе за уреждането на вътрешноукраинския конфликт в югоизточната част на страната", подчерта говорителят на руския президент и допълни: "Да се осигури още веднъж общото разбиране на безалтернативността на изпълнението на Минските споразумения и да не допуснем опитите за каквито и да било отклонения от тях."

Какво най-общо беше заложено в Минските споразумения

Споразумението от 2015 г., подписано в беларуската столица Минск след поредица от военни поражения на украинските сили, предвиди широка автономия за сепаратистките региони, което бе дипломатически успех за Русия.

С Минското споразумение Кремъл реализира целта си да гарантира самоуправление за бунтовническите региони, което да позволи на Москва да контролира Украйна и да попречи на желанието й да се присъедини към НАТО, отбелязаха Владимир Исаченков и Юрас Карманау от Асошиейтед прес.

"Минск всъщност повече или по-малко дава на Русия това, което тя искаше", казва Дмитрий Тренин, директор на центъра "Карнеги" в Москва.

Документът, който бе договорен от предшественика на Зеленски Петро Порошенко, остави недоволни мнозина в Украйна. Съдържащите се в него договорки за автономия на контролираните от бунтовниците територии и обща амнистия за сепаратистите не бяха приложени на практика.

Спорадичните сражения в Източна Украйна продължават въпреки мирното споразумение, блокирайки опитите за политическо решение.

Какви са изходните позиции на Путин и Зеленски

Путин и хората от обкръжението му предупредиха, че Москва няма да приеме промени в Минското споразумение, особено по най-чувствителния въпрос за граничните пунктове. Според споразумението от 2015 г. Украйна може да възобнови контрола си върху границата на контролираните от бунтовниците територии с Русия, след като в тези региони бъдат произведени местни избори и те получат автономен статус. Симпатиите към Москва са силни в тези райони, особено в провинциалните центрове Донецк и Луганск, припомнят авторите от АП.

"Русия иска Минското споразумение да бъде изпълнено, както бе формулирано, като въпросът с границата бъде оставен на последно място. Путин не отива никъде, за да загуби", изтъкна Тренин.

На свой ред, избраният през април за президент бивш комедиен актьор Володимир Зеленски заяви, че решаването на конфликта, в който загинаха над 14 000 души, е основният му приоритет. Срещата в понеделник в Париж, където той за първи път ще се срещне с руския президент Владимир Путин, създаде надежди, че те могат да се споразумеят за дълготрайно спиране на огъня.

На видеоклип, записан наскоро от Зеленски във фитнес салон, той каза, че да се опитваш да спреш кръвопролитието без да говориш директно с Русия е като да бягаш на фитнес пътечката.

"Някои казват, че можем да се справим и без такъв диалог. Това обаче е като да бягаш на пътечката - правиш нещо, губиш калории, но си стоиш на едно място".

Зеленски заяви, че Минското споразумение е лошо за Украйна и обеща да се опита да го промени, като настоява за бързо възстановяване на контрола върху границата и за изтегляне на руските войници от контролираните от бунтовниците територии. Кремъл отрича в Украйна да има руски войници.

"Зеленски рискува да остане сам срещу трима, като лидерите на Франция и Германия заиграят на страната на Русия. Минските споразумения не оставиха пред Киев особен избор - или да реинтегрира Донецк и Луганск при руските условия и да получи "троянски кон" или да загуби тези територии в един замразен конфликт", каза Вадим Карасьов, ръководител на базирания в Киев Център за глобални стратегии, цитиран от АП.

Карасьов смята, че Зеленски ще се опита да избегне радикалните ходове заради страха си от ответна реакция от украинската крайна десница и радикалните националисти, които са силно противопоставени на каквото и да било сближаване с Русия.

Обсъжданията в Париж могат да доведат до важни резултати, като например размяна на затворници и изтегляне на войници от фронтовата линия, но не и до пробив, прогнозира експертът.

Мисия на фронта

Зеленски посети днес зоната на бойните действия в Донецка област, където обеща на военнослужещите реални действия за привеждане на армията в съответствие със стандартите на НАТО, предаде ТАСС.

"Не на думи, а на дела ще се приближаваме към стандартите на НАТО. Постоянно ще се развиваме и ще укрепваме боеспособността си", каза президентът пред войници по случай Деня на въоръжените сили на Украйна.

Зеленски заяви, че за него е било от особена важност да дойде в зоната на бойните действия и да се срещне с военнослужещите преди срещата на върха на нормандската четворка в понеделник. Непрекъснато работим за връщането на мира в страната и целият свят вижда, че го постигаме по дипломатически път, но повярвайте ми, много по-лесно е да се водят преговори, когато усещам вашата сила и подкрепа", подчерта украинския президент.

Зеленски отбеляза също високото ниво на бойна готовност на украинските военни и обеща, че "след постигането на мир, никой няма да забрави за по-нататъшното развитие на силната и боеспособна украинска войска".

Открита съпротива, но и подкрепа

"Дори Зеленски да не подпише нищо, той ще стане обект на подозрения и обвинения. А ако се споразумее за изтегляне на войниците, ще го обвинят в капитулация", подчерта Володимир Фесенко, ръководител на мозъчния тръст Пента.

Политическата партия на бившия президент Порошенко и други опозиционни групи планират демонстрация в Киев в неделя, за да призоват Зеленски да не прави каквито и да било отстъпки.

Социологическите проучвания обаче показват, че усилията му за постигане на мир се ползват с широка обществена подкрепа.

75 процента от участниците в анкета от миналия месец ги поддържат. Проучването, проведено от Фондацията за демократични инициативи и Киевския международен институт за социология сред 2041 души, е с допустима статистическа грешка от 2,3 процента.

Ще минава ли руският газ през Украйна

Владимир Путин междувременно увери на среща с представители на германския бизнес днес в Сочи, че пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток -2" не означава, че Русия ще се откаже от транзита на газ през Украйна. Според него това е въпрос на икономическа целесъобразност.

Руският президент изрази надежда, че компаниите на Русия и Украйна ще намерят взаимноприемливо решение за транзита на газ. Сега водим преговори с нашите украински партньори, те се провеждат във Виена, каза Путин.

Надявам се, че всички участници в преговорите, а това преди всичко са икономически субекти от двете страни, ще намерят приемливо за тях решение, отбеляза той.